Olympiapronssia napannut Enni Rukajärvi osallistui vähintäänkin värikkääseen slopestyle-kilpailuun. SuomiUrheilu-sivusto oli paikalla kuulemassa suomalaismitalistin kommentteja.

Rukajärvi kaatui avauslaskunsa, mutta hieno itsensä kokoaminen toi upean onnistumisen viimeisellä yrityksellä. Se varmisti uran toisen olympiamitalin.

– Isku tärähti vähän päähän ja iskin leuan polveen, koska se on nyt aika kipeä. Lisäksi puraisin vähän kielen sivusta, Rukajärvi kertasi kaatumistaan.

Olosuhteet puhuttivat. Rukajärvikin mietti kilpailun keskeyttämistä.

– Katselin sitä touhua siinä, että monilla tytöillä tuli kaikenlaisia ”pannuja” tuulen takia. Itselläni ensimmäisellä laskulla kaikissa hyppyreissä otti tuuli ilmassa paljon pahemmin kuin harjoituksissa kertaakaan. Tuntui, että voi sattua ihan mitä vaan, jos huono tuuliolo osuu kohdalle. Mietin vahvasti, että en olisi laskenut toista kierrosta ollenkaan.

– Se käänsi mieleni, kunkaikki muut kaatumisista huolimatta yrittivät painaa loppuun asti. Ne reilit jäivät ekalta laskulta aika pahasti hampaankoloon. Reilien jälkeen tuntui ihan hyvälle ja ajattelin, että kun pääsee hyppyreistä yli, niin ihan hyvä tulee.

Olosuhteet ovat osa ulkoilmalajeja. Tuuli ei ole vieras elementti Rukajärvelle ja kumppaneillekaan, mutta finaaliolosuhteiden vaikeus kylläkin.

– On monesti laskettu tuulisia kisoja, mutta silloin tuuli on tullut samasta suunnasta ja ollut koko ajan melkein yhtä vahva. Se ei ole ollut nyt tapahtunut pyörivä puhuri. Yritin katsoa tuuliviirejä laskun aikana. Välillä toinen viiri osoitti toiseen ja toinen toiseen suuntaan. Niitä oli vaikea tulkita. Tavallisesti olen hyvä tulkitsemaan vauhteja, mutta nyt oli ensimmäinen kerta, kun tuntui ettei tästä ota selvää.

Mitaliaan Rukajärvi arvostaa myös suuremmassa mittakaavassa.

– Tämä on tosi hieno juttu. On hienoa, että Suomessa arvostetaan olympiamitaleja lajista riippumatta. Meillä on aina ollut tosi kovia laskijoita ja vuosi toisensa jälkeen tulee menestystä. Ihmiset alkavat arvostaa enemmän.

– Minulla on onnekas tilanne, että muutkin asiat merkitsevät tosi paljon lumilautailussa, ei pelkästään olympiamenestys. Voin olla siis erittäin iloinen.

Haastattelija: Otto Palojärvi, Pyeongchang