Nyt on rajuja väitteitä! Norjan hiihtoliittoa verrataan Pohjois-Koreaan – ”Tulee heräämään Ruususen unestaan”

© Kuva: Juha Tamminen

Viikonvaihteessa brittilehti Sunday Times, saksalainen ARD-televisioyhtiö ja Ruotsin SVT paljastivat maastohiihtäjien antaneen 2000-luvun arvokisoissa valtavat määrät epänormaaleja verinäytteitä. Näytteet viittaavat dopingin käyttöön.

Yhtiöt pääsivät käsiksi yli 10 000 testin tietokantaan vuosilta 2001-2010. Epäilyttäviä näytteitä antaneet urheilijat ovat useista eri maista, mutta mukana olevat mediat eivät kerro jutuissaan heidän nimiään.

SVT:n toimittaja Hasse Svens menee ruotsalaislehti Expressenin haastattelussa vielä viime vuosituhannenkin puolelle.

– Luulenpa, että esimerkiksi olympiamitaleja ei 1990-luvulla montaakaan otettu puhtaat jauhot pussissa. Lähes kaikki on otettu dopingin avulla, Svens lataa.

Svens myös osoittaa sormella yhtä maata. Jos venäläisten toiminta on valtiojohtoista, Norjassa hiihtoliitto organisoi hänen mukaansa toimintaa.

Norjassa ei ole kohu-uutisista ole pidetty. Maan entinen hiihtojohtaja Åke Skinstad totesi veriarvopaljastusten yhteydessä voiko SVT:tä ottaa enää vakavissaan. Svens ei ole kommentista yllättynyt.

-Norjalaiset tekevät kaikkensa lyödäkseen meidät nurin. Norjan hiihtoliiton propagandaa voi verrata Pohjois-Koreaan. He pyrkivät väheksymään vakavaa työtämme. Todisteita on kuitenkin lisää ja viimeistä sanaa ei ole vielä sanottu. Norjakin tulee vielä heräämään Ruususen unestaan, Svens toteaa.

» Keskustele hiihdosta, ampumahiihdosta, lumilautailusta ja muista talvilajeista Facebook-ryhmässä Talviurheilun olohuone!