Venäläisen hiihtovalmentaja Juri Tsarkovskin ilmestyminen olympialaisten hiihtoareenoille on nostanut suuren kohun Ruotsissa.

Ruotsalaismediassa ihmetellään, miten dopingissa pahasti ryvettyneen Venäjän maastohiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Tsarkovski on voinut saada Kansainväliseltä olympiakomitealta (KOK) kutsun ja akkreditoinnin kisoihin. Kohu nousi, kun Tsarkovski kuvattiin miesten viestin aikana puhumassa radiopuhelimeen OAR-joukkueen (Olympic Athletes from Russia) liivi päällään. Sotshin olympialaisten dopingskandaaliin osallisilla ei pitäisi olla mitään asiaa Kansainvälisen olympiakomitean alla toimivan OAR-joukkueen piiriin, mutta ilmeisesti kriteerit ovat joustavat.

− Emme tiedä, miten tämä ryhmä toimii ja mitkä kriteerit ovat voimassa. Mutta kaikki Sotshissa mukana olleet johtajat on pysäytetty kisoista, paitsi yksi. Tsarkovski, Venäjän hiihtomaajoukkueen saksalaisvalmentaja Markus Cramer sanoi Expressenille.

SportExpressen

@SportExpressen
Här dyker skandalmannen upp på OS – mitt under Sveriges medaljjakt: "Helt sjukt!"

expressen.se/sport/os-2018/…

Avaa twiitti tästä.

75-vuotiaan Tsarkovskin synnit eivät rajoitu ainoastaan Sotshin skandaaliin. Hän joutui jättämään Venäjän hiihtomaajoukkueen päävalmentajan tehtävät vuonna 2009 Julia Tshepalovan ja Jegveni Dementjevin käryttyä epohormonin käytöstä. 1980-luvun lopulta asti venäläisen hiihdon johtotehtävissä vaikuttanut Tsarkovski on kuitenkin aina noussut takaisin uusien tehtävänimikkeiden kautta. Pyeongchangissa kilpailevien venäläisurheilijoiden kommentit Expressenille kertovat Tsarkovskin roolin olevan edelleen suuri.

− Hän on numero yksi joukkueessa. Hän johtaa kaikkea, miesten viestissä hopeaa ottaneessa joukkueessa hiihtänyt Andrei Larkov tiivisti.

Ruotsissa Tsarkovskin roolista kohistiin jo ennen kisoja, mutta tuolloin kaikki ajattelivat, että häntä ei nähtäisi olympiakisoissa virallisessa roolissa. Dagens Nyheterin kolumnisti Johan Esk kommentoi asiaa pöyristyneenä.

−Mielestäni se on täysin sairasta. Ja tämä osoittaa sen, minkälainen vitsi venäläisjohtajien rangaistuksista on tullut. Jättimäisen outoa ja paskanhämärää, Esk kuvaili.

Expressen ei ole saanut KOK:ta kommentoimaan Tsarkovskin asemaa.

Lähde: Expressen.