Futsalin Sloveniassa pelattavat EM-kisat ovat edenneet välierävaiheeseen. Finaaliin pääsystä mittelevät torstaina ensin Venäjä ja Portugali, myöhemmin samana iltana Kazakstan ja hallitseva Euroopan mestari Espanja.

Portugali eteni neljän parhaan joukkoon tiistaina näytöstyyliin, kun Azerbaijan kaatui peräti 8-1. Joukkue ei silti lähde kiistattomana ennakkosuosikkina peliin Venäjää vastaan, näkee Suomen futsalmaajoukkueen ja Futsal-Liigan espoolaisseura GFT:n kapteeni Panu Autio, jota pidetään lajin suurlähettiläänä Suomessa.

– Ennen kisoja olisin sanonut Venäjän selkeäksi suosikiksi, mutta Portugali painoi tiistaina 8-1-lukemat Azerbaijania vastaan. Sen lisäksi Ricardinho on maailman paras, loistanut aina kisoissa ja tehnyt näissäkin kisoissa eniten maaleja, Autio nostaa.

Ricardinho johtaa EM-kisojen maalipörssiä kuudella osumalla. Syöttöjä Portugalin tähti on antanut kolme.

Myös tehotilaston kakkonen ja kolmonen tulevat Portugalin joukkueesta. Pedro Cary on tehnyt neljä maalia, Bruno Coelhon tehot ovat 3+3. Joukkueella on kuitenkin Aution mukaan selkeä heikkous, joka voi maksaa finaalipaikan.

– Portugalilla on aika huono maalivahtipeli. Sanoin jo ennen kisoja, että noilla veskareilla on vaikeaa voittaa mestaruutta, Autio sanoo.

Portugalin maalilla ovat pelanneet kuluvassa turnauksessa Bebe ja André Sousa. Azerbaidzania vastaan torjui Sousa.

– Hän hörppäsi sen maalin ihan naurettavalla tavalla. Hän näytti siltä, kuin olisi pelännyt palloa, Autio tylyttää.

Isäntämaa Slovenian 2-0-lukemin tiistaina kaatanut Venäjä on riveiltään vahva. Se pelasi alkulohkossa 1-1-tasapelit ensin Puolaa ja sitten Kazakstania vastaan, mutta selviytyi silti aina välieriin saakka.

– Brassithan noita pelejä ovat Venäjälle ratkoneet. Viime pelissä Eder Lima ja Robinho tekivät maalit. He ovat ne pelaajat, jotka pystyvät tekemään eron. Toki kapteeni Sergei Abramov on myös loistava.

Aution näkemyksen mukaan Portugali on ollut kisoissa selvästi viihdyttävämpi ja hyökkäysvoittoisempi joukkue. Venäjä ei ole saanut isoja voittoja, mutta raapinut tarvittavat tulokset päästäkseen tähän vaiheeseen.

Toinen välieräpari

Onko hallitseva Euroopan mestari Espanja ylivoimainen suosikki Kazakstania vastaan?

Ei, jos Autiolta kysytään.

– Onhan Espanja totta kai iso suosikki, mutta sanoisin, että sillä perusteella mitä olen kisoissa tähän mennessä nähnyt, niin Kazakstan on ollut melkein paras joukkue ja pelannut Espanjaa paremmin. Espanjallahan on ollut nihkeää. Ensin tasapeli Ranskan kanssa ja sitten kaksi 1-0-voittoa, Autio taustoittaa.

Espanjan pelistä on puuttunut vaarallisuus ja monipuolisuus hyökkäyspelistä.

– Heiltä puuttuu myös sellaiset isot persoonat, joita on ehkä aiemmin ollut. Peli on yskähdellyt, ja espanjalaiset ovat olleet aika pettyneitä.

Jos Portugalin ongelmat löytyivät maalivahtipuolelta, Kazakstanilla tilanne on päinvastainen. Tolppien välistä saattaa löytyä mies, joka johdattaa joukkueen EM-finaaliin.

– Maalivahti Higuita nousee mukaan hyökkäyksiin tosi paljon. Ihan sama ovatko he häviöllä vai johtavatko, niin he käyttävät lentävää maalivahtia läpi pelin. He eivät tee siinä virheitä ja se on tosi harjoiteltua.

– Sanoisin, että Kazakstan on kisojen parhaiten valmennettu joukkue. Cacau on tosi hyvä valmentaja. Hän ilmoitti puolivälierän jälkeen, että lopettaa sekä Kazakstanissa että Kairat Almatissa, Kazakstanin mestarissa, joka on voittanut pari kertaa Uefa Futsal Cupin, Autio kertoo.

Aution mukaan viime kisoissa Kazakstanin pelaaminen on perustunut paljon juuri Higuitan nostamiseen mukaan hyökkäyksiin ja viidellä neljää vastaan pelaamiseen. Nyt hyökkäyspeliä on pystytty monipuolistamaan.

Esiin Autio nostaa Kazakstanilta myös Douglas Juniorin, joka on suomalaispelaajasta yksi kisojen parhaita pelaajista.

Jos olisi pitänyt arvata ennen kisoja ketkä ovat neljän parhaan joukossa, olisitko osunut oikeaan?

– Olisin sanonut, että joku viidestä maasta: Italia ja sitten neljä vielä mukana olevaa maata. Ei tässä ole mitään isoa yllätystä. Viime kisoissa Kazakstan oli jo pronssilla, joten sekään ei ole mikään iso yllätys, Autio vastaa.

Futsalin EM-kisojen ensimmäinen välieräottelu Venäjä-Portugali näkyy suorana lähetyksenä Viasat Urheilu -kanavalla ja osoitteessa viaplay.fi kello 18.50 alkaen torstaina 8.2. Panu Autio toimii Ville Kuusisen selostaman kamppailun kommentaattoriasiantuntijana. Ottelun parhaat palat ovat nähtävissä osoitteessa viasport.fi.

Autio toimii asiantuntijana myös toisessa välieräottelussa Kazakstan-Espanja, mikä näkyy niin ikään suorana lähetyksenä Viasat Urheilu -kanavalla ja osoitteessa viaplay.fi kello 21.50 alkaen Mikko Innasen selostamana. Myös tuon ottelun parhaat palat ovat katsottavissa osoitteesta viasport.fi.