Maastohiihtäjä Aleksandr Bolshunov, 21, menestyi Pyeongchangin olympialaisissa erinomaisesti.

Venäläinen nappasi kisoista yhteensä peräti neljä mitalia, kolme hopeaa ja yhden pronssin. Suomalaiset muistavat hänet parhaiten kamppailustaan Iivo Niskasta vastaan 50 kilometrin hiihdossa ja kisan jälkeisistä kitkeristä kommenteistaan (uutinen).

Hänen uskotaankin vakiinnuttavan jatkossa paikkansa yhdeksi maailman kärkihiihtäjistä. Tämän kauden maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja, Norjan Johannes Hösflot Kläbo on kovasta kilpakumppanistaan hyvin vaikuttunut.

– En tiedä miten hän harjoittelee, mutta tapa miten hän hiihti olympialaisten viidelläkympillä oli vaikuttavaa. Hänestä voi tulla hurja hiihtäjä tulevaisuudessa, Kläbo sanoi Dagbladetille.

Nuoren venäläishiihtäjän taustalta löytyy kuitenkin henkilö, jolla on synkkä menneisyys takanaan. Hänen henkilökohtaisena valmentajanaan toimii nimittäin Juri Borodavko, joka kärsi aikanaan kahden vuoden toimitsijakiellon.

58-vuotias Borodavko valmensi Torinon olympialaisissa 2006 olympiakultaa ottanutta Jevgeni Dementjevia, joka sittemmin kärähti EPO-hormonin käytöstä.

Dagbladet otti yhteyttä venäläisvalmentajaan ja kysyi vanhasta tapauksesta. Hän kiisti olleensa koskaan mukana tekemisissä dopingin kanssa ja sanoi valmennettaviensa olleen aina täysin puhtaita.

– Mielestäni Dementjev oli puhdas urheilija, mutta hänet huijattiin käyttämään kiellettyjä aineita. Hän luotti liikaa ympärillään olleisiin ihmisiin, Borodavko kertoi lehdelle.

Norjan hiihtomaajoukkueen valmentaja Tor Arne Hetland ei halunnut suoraan ottaa kantaa valmentajan taustaan.

– Venäjä on Venäjä. Se on erikoinen maa, emmekä me tiedä kaikkea mitä siellä tapahtuu. Ainoa mitä voimme tehdä, on hyväksyä heidän nykyiset hiihtäjänsä ja arvostaa sitä kilpailua, mitä he meille tuovat, Hetland sanoi.