Kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä ja Simo Lipsanen, kestävyysjuoksijat Topi Raitanen ja Sara Kuivisto sekä korkeushyppääjät Ella Junnila ja Jessica Kähärä ovat perjantaina Glasgow´ssa alkavien EM-hallien avauspäivän suomalaisnimet.

Suomen joukkue kilpailee Skotlannissa 12 urheilijan ryhmällä. Joukkue supistui, kun pituushyppääjä Henri Väyrynen joutui jäämään pois sairastumisen takia.

– Meillä on Glasgow´ssa hyvähenkinen ja iskukykyinen joukkue. Myös puitteet kisoille näyttävät olevan kunnossa, kisapaikkoihin torstaina tutustunut Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola sanoo.

Glasgow´ssa kilpaillaan Mondo-pintaisella kilpa-areenalla, joka sopi hyvin Kristiina Mäkelälle ja muillekin torstaina kisapaikkaan tutustuneille suomalaisille. Mäkelä hakee perjantain karsinnasta paikkaa kahdeksan hyppääjän finaaliin. Karsintaraja on 14,20.

– Mondo-pinta auttaa minua juoksemaan paremmin. Se oli minun heikoin lenkkini edellisessä kilpailussa Düsseldorfissa, mutta nyt kun juoksu saadaan täällä toimimaan, loikat lentävät pitkälle, Mäkelä ennusti.

Mäkelän on EM-hallien kisatilastossa viides halli-SE:llä 14,38. Edellisessä kilpailussaan Düsseldorfissa hän oli kolmas tuloksella 14,05. Siellä ei kilpailtu mondolla.

– Karsintaraja on kova ja se pitää aika varmasti hypätä, mutta katse on finaalissa. Karsinta pitää hoitaa helpolla hypyllä, Mäkelä sanoo.

Naisten kolmiloikan tilastosuosikit ovat mestaruutta puolustava Saksan Kristin Gierisch, joka on tällä kaudella kimmahdellut 14,59 ja viime talven MM-hallien pronssimitalisti, Espanjan Ana Peleteiro, jonka on kauden paras on 14,51.

Lipsanen odottaa tasaista kilpailua

Lipsanen ei anna tilastojen hämätä. Hän on EM-halleissa tilastokärki tämän talven halli-SE:llä 16,98, mutta kisatilaston kahdeksan parasta mahtuvat vajaan 30 sentin päässä toisistaan.

– Se voi olla todella tasainen kilpailu, Lipsanen arvioi.

Kolmiloikka alkaa perjantain karsinnalla. Finaaliin pääsee kahdeksan parasta ja karsintaraja on 16,70. Lipsanen on ylittänyt 16,70 talven kahdessa Keski-Euroopan kilpailussaan Val-de-Reuilissa (16,78) ja Lievenissä (16,98). Kuopion SM-halleihin hän ei löytänyt samaa fiilistä kuin edellisiin kisoihin, mutta EM-halleja edeltäneet harjoitukset ovat menneet hyvin.

– Olen tehnyt lähinnä askelmerkkijuoksuja ja vähän viisiloikkaa. Hyvillä mielin lähden kilpailuun, Lipsanen sanoo.

Kolmiloikan EM-hallien kärkinimiä ovat muiden muassa olympia- ja MM-voittaja, Portugalin Nelson Evora, jonka ponkaisi hiljattain 16,77. Simone Forte, 22, joka vei Italian hallimestaruuden ennätyksellään 16,76 ja Saksan hallimestari, 16,74 venyttänyt Max Hess, joka on kaksien edellisten EM-hallien mitalisti.

Lähde: Urheiluliiton tiedote