Ratakelaajien suorituskyvyn testisysteemissä otetiin kehitysharppa, kun Espoossa pidetty testipäivä täydentyi ensimmäistä kertaa lähtönopeus -ja kiihtyvyysmittauksella sekä Wheel Energy -yhtiön rengas- ja vanne- ja aerodynamiikka-asiantuntija Petri Hankiolan vinkeillä.

– Kiihtyvyysmittauksilla haetaan uutta dataa. Sitä halutaan myös aerodynamiikkaan, renkaiden rullaavuuteen ja rengaspaineisiin liittyen. Kilpailu kiristyy koko ajan, testipäivää vetänyt Suomen Urheiluliiton (SUL) parayleisurheilun päävalmentaja Mikko Peltonen muistutti.

Esport Arenassa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (Kihu) testaajan Tero Joutsenen johdolla uurastivat Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen, Henry Manni ja Amanda Kotaja.

– Tätä tarvitaan ehdottomasti. Puskaradiosta olen kuullut, että muissa maissa on vastaavaa testitoimintaa tehty jo meitä pidempään, Piispanen kiteytti testissä olleiden urheilijoiden ajatukset testitoiminnan kehittämisestä.

Espoon testipäivä sisälsi 3×10 metrin ja 3×40 metrin kiihdytystestin, lähtönopeusja vastuskelkkatestin, penkkipunnerrustehotestin sekä suorituskykyä mittaavan Mart-testin. Testipäiviä on vielä 2-3 ennen syksyn MM-kisoja. Ensi vuodelle niitä on suunniteltu neljä.

Tähdelle Espoosta pari vinkkiä mietittäväksi

Leo-Pekka Tähdellä on pitkä kokemus kaikkeen ratakelaukseen liittyvästä, mutta Espoon testipäivä toi hänellekin uusia asioita mietittäväksi.

– Hankiola heitti pari hyvää juttua kelausvanteiden löysyydestä. Hänestä minulla oli liian löysä vanne. Silloinhan vanne heiluu liikaa, alkaa aurata ja jarruttaa vauhtia, Tähti sanoi.

– Petrin silmään minun lyöntikään ei näyttänyt olevan ihan tasapainossa. Oikea käsi teki enemmän töitä kuin vasen. Näitä asioita pitää pohtia valmentaja Juha Flinckin kanssa.

Monissa muissa asioissa, kuten rengaspaineissa, moninkertainen arvokisavoittaja on jo löytänyt toimivan konseptin.

– Se on löytynyt kokeilemalla. Minulla on oma sapluuna kaikille ratapinnoille. Tiedän tarkasti millaiset paineet laitan. Esimerkiksi Berliinin EM-kisoissa viime kesänä rata oli todella pehmeä ja pistin siksi todella vähän ilmaa renkaisiin. Peukalolla kun koetin, renkaat tuntuivat melkein tyhjiltä, mutta hyvin se rullasivat, Tähti sanoo.

Tähti jos kuka tietää, että välineet ovat isossa roolissa, kun haetaan huippuaikoja. Kevätkesällä hän palasi isänsä Pekka Tähden tekemään kelaustuoliin, kun harjoituskaudella käytössä ollut uusi, tehdastekoinen malli ei täysin täyttänyt toiveita.

– Keväällä Sveitsin kisoissa alettiin valmentajan kanssa ihmetellä, että miksi minun startti on niin hidas. Jouduin tekemään todella paljon töitä, että pääsin 40-50 metrin jälkeen tietyistä kavereista ohi. Huippunopeus oli kuitenkin niin hyvä, että sillä olisi pitänyt syntyä 100 metrillä 13,6-alkuisia aikoja eikä 13,9 -aikoja, Tähti sanoo.

– Kun päästiin Suomeen, tehtiin testiä vanhalla tuolilla, ja huomattiin että siinä istuma-asento oli parempi ja palattiin siihen.

Lähde: Urheiluliitto