Suomalaisurheilija selätti pitkään piinanneet vaivat – Nousi takaisin huipulle elämäntapamuutoksella: “Tokiossa tavoittelen podium-paikkaa ja mitalia”

© Kuva: Getty Images
Atletico Madrid vs Juventus! Hyödynnä tipsi ja talletusbonus!

Vuonna 2016 Oskari Mörö oli kovassa kunnossa: hän ylsi 400 metrin aitojen semifinaaliin Rion olympialaisissa, juoksi SE-ajan 49,04 ja oli neljäs yleisurheilun EM-kisoissa Amsterdamissa. Huippukuntoa seurasi kaksi sairastelun ja loukkaantumisten rikkomaa kautta. Toukokuussa 2018 urheilijaan iski Turkin-leirillä saatu vatsavirus. Pitkittyneet oireet pakottivat Mörön keskeyttämään kautensa heinäkuussa.

– Kausi oli todella hankala, 26-vuotias aitajuoksija kertoo.

– Kärsin paljon palautumisongelmista ja vatsavaivoista. Oli turvotusta, imeytymisongelmia ja kaikkea, mikä vaikutti ei vain urheiluun, vaan myös normaalielämään. Mietin, olisiko tilanne voitu välttää? Olisiko tämä voitu tunnistaa aiemmin? Päätin, että tilanne ei voi jatkua näin.

Ruokavalion uusiminen katkaisi sairastelukierteen

Mörö otti yhteyttä ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon ja terveyden optimointiin keskittyvään Neosmart Healthiin. Yhteistyössä lääkärin kanssa alettiin perinpohjaisesti selvittää, mitä voitaisiin tehdä toisin. Urheilijan elämäntyyliin ja ruokavalioon tehtiin tutkimustulosten perusteella muutoksia.

– Gluteenittomaan ja kaseiinittomaan ruokavalioon vaihtamisen huomasin ehdottoman hyväksi ratkaisuksi. Ennen sairastelin paljon, mutta nyt olen pysynyt terveenä, mikä on kehittymiselle todella olennaista. Tasapaino on löytynyt myös oikean elämäntyylin, ravinnon ja lisäravinteiden kanssa: tiedostan omaan terveyteeni liittyvät riskit ja mahdollisuudet, sekä sen mitä oma kroppa tarvitsee ja mitä taas ei.

Mörö juoksi kesäkuun 11. Turussa järjestetyissä Paavo Nurmi Gamesissa ja voitti kisan ajalla 51.06. Terveyden optimoinnin eteen tehty työ on tuonut kisakunnon takaisin. Mörö kehuu Neosmart Healthilta saamaansa lisätietoa esimerkiksi siitä, miten välttää ylähengitysteiden ongelmia, joille juoksijalla on alttiutta. Optimoitu ruokavalio on auttanut tuomaan kiinteyttä ja lihasmassaa. Terveiden päivien paluu on myös henkisesti iso asia.

– Tulokset kertovat, että terveenä pystyn kamppailemaan huippusijoista kansainvälisessäkin vertailussa. Fyysinen terveys on tuonut itseluottamusta ja henkistä nostetta. Kansainvälisellä tasolla kilpaillessa on voitava luottaa omaan kehoonsa, Mörö kertoo.

– Huipputuloksiin pääsee vain terveenä, se on fakta. Terveyden optimoiminen onkin ollut ehdottoman tärkeää. Terveyden optimointisuunnitelmani avulla pystyn ennaltaehkäisemään terveysongelmia tulevaisuudessa.

Optimointi ja ennaltaehkäisy tulevaisuudessa myös koko kansan ulottuville

Lääkäri Pertti Lähteenmäki, Neosmart Healthin lääketieteellinen johtaja, näkee terveyden optimoinnissa valtavasti mahdollisuuksia. Optimointi voi auttaa urheilijaa saamaan itsestään irti parempia tuloksia, mutta se avaa lisämahdollisuuksia myös tavallisten kansalaisten hyvinvointiin, Lähteenmäki korostaa.

– Immuniteetin, terveyskäyttäytymisen, kehon koostumuksen, suoliston terveyden, metabolian, perimän ja ravintoaineiden ymmärryksemme kehittyy koko ajan. Proaktiivisen lähestymisen ja erinomaisten lääkärien avulla voimme saada aivan jokaisen ennaltaehkäisevän terveydenhuollon tielle. Ennaltaehkäisevän terveydenhuollon tulevaisuus muovataan Suomessa, sanoo Lähteenmäki.

Aituri Mörölle kauden päätapahtuma on Dohan MM-kisat syys-lokakuussa, jossa tavoitteena on finaalipaikka. Uran päätavoite siintää Tokion olympialaisissa 2020.

– Tokiossa tavoittelen podium-paikkaa ja mitalia Suomelle, Mörö kertoo kunnianhimoiseksi päämääräkseen.

Lähde: Neosmart Health tiedote

Atletico Madrid vs Juventus! Hyödynnä tipsi ja talletusbonus!