Tour de Francen ensimmäinen todellinen vuoristoetappi päättyi yllätyksellisesti. Suurin yllätys oli siinä, että INEOS-tallin ykköskuljettaja ja hallitseva mestari Geraint Thomas luhistui Col de Tourmaletin viimeisten kilometrien aikana.

Thomas ei yksinkertaisesti pystynyt vastaamaan kärjen vauhtiin. Sen sijaan tallitoveri Egan Bernal antoi vielä ajateltavaa tallin johdolle ottamalla selkeästi Thomasin päänahan. Kilpailutilanne on myös tallissa selvästi avoin, sillä Bernalin ei käsketty lopussa auttamaan Thomasia vaan hän sai ajaa oman kilpailunsa loppuun täysillä.

Etapin vei nimiinsä Thibout Pinot. Pinot jätti muut viimeisessä rypistyksessä. Toiseksi sijoittui hurmiossa ajava Julian Alaphilippe, jonka notkahdusta on nyt odotettu parin etapin ajan – turhaan. Ranskalainen on rautaisessa iskussa ja hän kasvatti taas johtoaan kokonaiskilpailussa. Hän lähti lauantain etapille 1.26 Thomasin edellä, niin ero on nyt 2.02.

Kärkipään ajajat pysyivät pitkälti mukana viimeiselle kilometrille asti, mutta sitten tuli sitten tuli hajontaa. Thomas ja Rigoberto Uran putosivat, Jakob Fuglsang jo hieman aiemmin. Kuuden kärki pysyi samana kuin perjantaina yhdellä poikkeuksella: Enric Mas putosi viimeisessä nousussa kauas taakse.

Vaikka Alaphilippen johto näyttää isolta, on Tourista vielä paljon ajamatta. Vuoristossa tullaan polkemaan vielä paljon ja sitä kautta isojen erojen syntyminen on mahdollista. Mutta jo nyt on selvää, että ranskalainen polkee tosissaan koko kilpailun voitosta – ja samalla kansallissankarin asemasta.

Kuuden kärki Tourissa on tällä hetkellä seuraava:
Alaphilippe
Thomas -2.12
Kruijswijk -2.14
Bernal -3.00
Buchamann -3.12
Pinot -3.12