Salibandyliiga julkisti torstaina vietettävänä Maailman mielenterveyspäivänä uuden yhteistyön, joka pyrkii vähentämään mielenterveyden haasteisiin liittyviä ennakkoluuloja ja leimaa.

Lokakuun aikana joukko salibandyn huippupelaajia kertoo omien esimerkkiensä avulla, miten kuka tahansa voi kohdata haasteita mielenterveyden tai muiden ongelmien kanssa. Samalla Suvera ja Salibandyliiga rohkaisevat kaikkia puhumaan elämänsä haasteista sosiaalisen median #minullaonongelma-aihetunnisteen avulla.

Jo vuodesta 1992 asti lokakuun 10. päivänä on vietetty vuosittaista Maailman mielenterveyspäivää. Sen pyrkimyksenä on lisätä tietoisuutta mielenterveysongelmien laajasta kirjosta, herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä ja varhaisen välittämisen tärkeydestä.

Mielenterveyspäivästä on tullut yhteisöjen ja yksityisten kansalaisten tapa muistaa henkistä hyvinvointia. Päivän tavoite on sama kuin Salibandyliigan ja Suvera Oy:n yhteistyössä ja yhteisessä kampanjassa – vähentää ennakkoluuloja ja leimaa, joka liittyy mielenterveyden haasteisiin.

Urheilu ja muu vapaa-ajan toiminta ovat hyviä keinoja ennaltaehkäistä esimerkiksi päihdeongelmia jo nuoresta pitäen. Joukkuelajit ja yhteisöllisyys myös mahdollistavat koko tiimin tuen, jos toveri kohtaa vaikeuksia omalla tiellään. Valitettavasti näin ei aina kuitenkaan ole – erityisesti mielenterveyden ongelmat pysyvät usein vaiettuina.

– Haluamme kampanjan avulla nostaa esille sen, että kuka tahansa, jopa menestyksekäs urheilija, voi kohdata mielenterveysongelmia tai muita haasteita. Mielenterveyden ongelmat koskettavatkin lähes jokaista jossain vaiheessa elämää, eikä niiden tulisi leimata henkilöä millään tavalla. Kampanjalla haluamme madaltaa kynnystä puhua ongelmista, ennaltaehkäistä niiden pahenemista ja kannustaa hoitoon hakeutumista, silloin kun sille on tarvetta, Suvera Oy:n liiketoimintajohtaja Antti Kärkkäinen kertoo.

– Keväällä julkaistun Salibandyliigan kaupallisen strategian yhtenä tärkeänä kulmakivenä on hyvinvoivat salibandyliigaseurat. Jos seuratoimijat voivat huonosti, myös seura voi huonosti. Yhteistyö Suveran kanssa on yhteiskuntavastuullisuuden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta yksi merkittävimmistä, jonka olemme koskaan tehneet. Suvera mahdollistaa jokaiselle miesten ja naisten Salibandyliiga-pelaajalle ilmaisen ensimmäisen vastaanottokäynnin, jossa hoidon tarvetta voidaan arvioida. Luomme yhdessä käytäntöä, jonka avulla voimme huomioida paremmin mahdollisia ongelmia ja madaltaa kynnystä hakea hoidollista tukea, Salibandyliigan markkinointipäällikkö Toni Nikunen selventää.

Yhteistyössä on mukana helsinkiläinen salibandyseura EräViikingit. Helsinki on Suveran uusi toimialue.

– Seura-sana käsitetään usein seuran henkilökuntana tai abstraktina asiana. Todellisuudessa kyse on kuitenkin ihmisistä: seura on aina seuran ihmiset, roolista riippumatta. Maailman suurimpana salibandyseurana koemme suurta vastuuta ihmisistämme, yhteisöstämme ja heidän hyvinvoinnistaan, oli kyse sitten pelaajista, valmentajista, toimihenkilöistä tai henkilökunnastamme, EräViikinkien urheilutoimenjohtaja Joonas Naava sanoo ja jatkaa:

– Tämän vuoksi olemme halunneet lisätä seuran valmennuslinjaankin osuudet ihmisen jaksamisen tuesta ja psyykkisestä valmennuksesta. Seuran pitää tarjota merkityksellisyyttä ja sosiaalisuutta sekä tukiverkoston ihmisilleen: joukkueurheilu on tässä vertaansa vailla yhteiskunnallisestakin näkökulmasta.

Lähde: Salibandyliiton mediatiedote.