Rukan maailmancupin huipennusta ei nähty – Hiihtoliittoa uhkaa nyt 300 000 euron tappio: ”Haemme siihen ratkaisua”

© Kuva: Getty Images

Maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn maailmancup Ruka Nordic palasi tänä vuonna tuttuun kolmipäiväiseen ohjelmaan ja viikonlopun ohjelmassa oli jopa 11 maailmancupin osakilpailua. Valitettavasti maailmancupin kilpailut jäivät kuitenkin kymmeneen, sillä tuuliolosuhteet estivät sunnuntai-illan mäkikilpailun läpiviemisen.

– Meillä oli todella upea kilpailuviikonloppu ja on erittäin harmillista, että jouduimme perumaan tapahtuman huipentavan mäkikilpailun sunnuntailta. Vallitsevat tuuliolosuhteet olisivat olleet turvallisuusriski kilpailijoille, joten mäen tuomaristolla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin peruuttaa kilpailu, Ruka Nordicin pääsihteeri Seppo Linjakumpu kommentoi.

Tuuli oli ongelmallinen, sillä se puhalsi suoraan edestä, mikä on pahin mahdollinen suunta mäkitapahtumille, ja lisäksi tuuli oli erittäin voimakas. Tuulen puhaltaessa suoraan edestä, verkoista ei ole apua.

Kilpailun peruuntumisella taloudellisia vaikutuksia

– Kokonaisuudessaan puhutaan noin 300 000 euron nettotuotoista, jotka eivät tuloudu Hiihtoliitolle. Lopullisia vaikutuksia Hiihtoliiton taloudelle emme vielä tiedä ja haemmekin siihen ratkaisua, toteaa Hämäläinen.

Hiihtoliiton kannalta paras ratkaisu olisi siirtää kilpailu Lahteen Salpausselän kisoihin, jolloin viikonlopun aikana hypättäisiin kolme mäkikilpailua. Siirron mahdollisuutta selvitetään ja lopullisesta ratkaisusta tiedotetaan asian vahvistuttua.

Rukalla nähtiin suomalaismenestystä upeissa talvimaisemissa

Kisoja seuraamaan saapunut yleisö sai nauttia upeiden talviolosuhteiden lisäksi suomalaishiihtäjien palkintosijoista, kun Krista Pärmäkoski oli toinen naisten 10 kilometrillä lauantaina ja Iivo Niskanen voitti lauantaina miesten 15 kilometrin matkan ja sijoittui kolmanneksi sunnuntain takaa-ajossa.

– Tunnelma tapahtumassa oli todella upea. Katsojia riitti niin latujen varsille kuin stadionille, mikä takasi mahtavan kannustuksen urheilijoille, Linjakumpu iloitsee.

Tapahtumassa vieraili kolmen päivän aikana jopa 21 000 katsojaa.

– Perjantaina lähenneltiin yleisöennätystä ja lauantaina oli totuttuun tapaan vilkas päivä. Maastohiihto veti hienosti yleisöä paikalle, Linjakumpu kertoo.

Rukalla vieraillut Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis kutsui Rukaa ”talven ihmemaaksi”. Suomen Hiihtoliiton hallintojohtaja Marleena Valtasola allekirjoittaa Lewisin kuvailun.

– Kauden avaus näin lumisissa maisemissa oli todellinen elämys kansainvälisille osallistujille. Rukan kisajärjestelyt, talvinen sää ja suomalaishiihtäjien urheilullinen menestys tekivät viikonlopusta upean, Valtasola hehkuttaa.

Tapahtumaa oli tekemässä lähes 800 talkoolaista, joiden panos järjestelyiden sujuvuudelle on korvaamaton.

– Olemme kiitollisia kaikille vapaaehtoisille heidän panoksestaan. Lisäksi haluamme kiittää myös yhteistyökumppaneitamme, jotka ovat mahdollistaneet kansainvälisen tapahtumamme onnistumisen ja kehittymisen vuodesta toiseen, Linjakumpu tiivisti.

Lähde: Hiihtoliiton tiedote