Suomen hallitus päätti 12.3.2020 suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Olympiakomitea noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön ja ulkoministeriön linjauksia ohjeistaessaan lajiliittoja kilpailu- ja leiritapahtumien järjestelyjen ja urheilijoiden liikkumisen suhteen koronavirus covid-19 -epidemiatilanteessa.  

Matkustaminen

Ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista ulkomaille toistaiseksi.

Huippu-urheilijoiden harjoitusedellytysten turvaaminen

Olympiakomitea toivoo, että kunnat ja yksityiset liikuntapaikkojen ylläpitäjät mahdollistaisivat huippu-urheilijoiden ammatinharjoittamisen ja harjoitusedellytysten turvaamisen koronaepidemiasta huolimatta. Olympiakomitea toivoo, että tyhjillään olevia harjoituspaikkoja annettaisiin yksittäisten urheilijoiden ja pienryhmien käyttöön sillä edellytyksellä, että tilojen käyttäjät huolehtivat tilojen siivouksesta ja hygieniasta, ja että tilojen käyttöön liittyvät muut vastuut on sovittu. Kuntien liikuntatilat ovat korvaamattoman tärkeitä harjoituspaikkoja huippu-urheilijoille, ja heille harjoitusolojen heikkeneminen useiden viikkojen ajaksi merkitsee hyvin pitkäkestoisia vaikutuksia ammatinharjoittamiseen. Yksittäisten huippu-urheilijoiden treenaaminen tyhjissä tiloissa ei lisää epidemian leviämistä eikä myöskään aiheuta kansanterveydellistä riskiä.

Olympiakomitea esittää, että liikuntapaikkojen käyttö huippu-urheilutarkoituksiin koordinoidaan paikallisten urheiluakatemioiden kautta, ja että harjoitteluoikeus koskee vain urheiluakatemioiden luokittelussa tasolle 1 yltäviä huippu-urheilijoita. Olympiakomitea kannustaa urheilijoita ja valmentajia omatoimiseen harjoitteluun silloin, kun ryhmäharjoittelu ei ole mahdollista.

Harjoittelu covid19-tautitilanteessa

  • Jos saat covid19-tartunnan, noudata THL:n ohjeita.
  • Jos tiedät altistuneesi covid-19-tartunnalle, vältä kovatehoista harjoittelua viruksen itämisaikana (14 vuorokautta).
  • Älä harjoittele, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita. Covid-19-virus voi aiheuttaa sydänlihasvaurion ja keuhkokuumeen. Fyysisen kuormituksen yhteys näiden komplikaatioiden kehittymiseen on vielä tuntematon, mutta mahdollinen.
  • Infektiotilanteessa ole yhteydessä omalääkäriisi tilanteen seuraamiseksi ja harjoitteluun palaamisen määrittämiseksi.

Harrastetoiminta

Suomen hallituksen suosituksen mukaan tartuntojen vähentämiseksi tulee rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.  Liikunnan ja urheilun harrastamista voi edelleen jatkaa, mutta vallitsevassa tilanteessa on kiinnitettävä erityistä huomiota viruksen leviämistä ehkäiseviin toimiin ja suosittava omatoimista harjoittelua ja ulkoliikuntaa.

Tapahtumat

Olympiakomitea suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka tai siirretään myöhempään ajankohtaan.

Tokion olympialaiset

Kansainvälinen Olympiakomitea tekee asiassa yhteistyötä Maailman terveysjärjestön (WHO) kanssa ja informoi Suomen Olympiakomiteaa tilanteen kehittymisestä. KOK:n lausunnon (12.3.2020) mukaan tilanne ei tällä hetkellä anna aihetta muuttaa suunnitelmia Tokion olympiakisojen järjestämisestä heinä-elokuussa. KOK seuraa tilannetta ja tiedottaa muutoksista välittömästi. Olympiakarsintojen osalta kansainväliset lajiliitot etsivät ratkaisuja.

Taustaa

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös tahrautuneiden käsien tai pintojen kautta. Arkielämässä virus ei todennäköisesti säily pinnoilla pitkään elävänä. Vältä suuria väkijoukkoja ja läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio. Julkisilla paikoilla ja väkijoukoissa pidä vähintään metrin etäisyys muihin erityisesti, jos joku yskii tai aivastaa.

Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kannattaa pysytellä kotona.  Älä mene töihin, kouluun tai harrastuksiin. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet ja henkilöt, joilla on perussairaus.

Suomen Olympiakomitea tekee tiivistä yhteistyötä Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa koronavirustilanteen seurannassa. Epidemiatilanne muuttuu jatkuvasti ja kansainväliset tutkimusryhmät tuottavat viruksesta päivittäin uutta tietoa. 

Olympiakomitean vastuuhenkilö asiassa on ylilääkäri Maarit Valtonen. Huippu-urheiluyksikön asiantuntijat ja lajiryhmävastaavat palvelevat lisäksi lajeja ja urheilijoita asiaan liittyvissä kysymyksissä.

Lähde: Olympiakomitean tiedote