Rene Rinnekangas voitti ensimmäisenä suomalaisena X Gamesin kutsukilpailulla käydyn videokilpailun.

Uskomatonta kautta laskenut Rinnekangas otti ensimmäisen X Games -kultansa monelle jopa yllättävästä paikasta, kun hän voitti erittäin arvostetun, X Gamesin järjestämän Real Snow -videokilpailun. Hän oli ykkönen sekä tuomariston valinnassa että katsojaäänestyksessä. Kilpailussa kuvattiin määräajassa kaduilla kokonainen lumilautapätkä.

– Kyllä tämä tuntuu niin huikealta: isoimpia juttuja, joita itselle on käynyt. Oli haastava projekti, pakko myöntää. Tuntui monesti, että saadaanko koko pätkää aikaiseksi, kun oli nilkka kipeänä ja heikko talvi lumen suhteen. Kaikki paikat kun oli mietitty valmiiksi Helsingin suunnalla, mutta eihän sinne lunta tullut kaikki piti uudestaan tehdä. Eihän sitäkään vasta kuin ihan lähipäivinä tajunnut, että olin ensimmäinen suomalainen Real Snow -voittaja. Hurjalta tuntuu kyllä ja otettu fiilis, Rinnekangas kommentoi.

Rinnekangas kuvasi pätkänsä yhdessä pitkäaikaisen kuvaajansa Anton Kiiskin kanssa joulu-tammikuussa Suomessa muun kisaharjoittelun ohella. Rinnekangas oli kisan ainut, joka laskee myös ”normaaleja” kisoja kuvauskisan lisäksi.

– Kyllä se vaikutti. Olin otettu, että sain ylipäänsä kutsun, kun en muista koska viimeksi olisi Real Snow’hun saanut kutsun sellainen, joka käy kisoja samaan aikaan. Oli hienoa huomata, etteivät näe minua vain kisatykkinä. Kyllä se on lumilautailua, että voi kaikkea yhdistellä. Niin paljon tapahtuu siistejä juttuja lumilautailussa, etten halua missata niitä. Saattaa se välillä väsyttää, mutta on se niin nättiä.

Rinnekangasta ennen Suomesta kisassa on ollut vain kourallinen suomalaisia: Eero Ettala ja Toni Kerkelä katuosuudessa ja backcountry-kisassa Jussi Oksanen ja Iikka Bäckström. Itse pätkään kriittisimmin suhtautuu itse kuvauksen kohde:

– Eihän sitä alkuun tiedä, mitä materiaalia muut ovat saaneet, joten ei osaa oikein omiakaan klippejä katsoa. Oli siellä muutama temppu, joita en olisi halunnut laittaa pätkään, mutta monet muut ovat juuri niitä fiilistelleet melkein eniten. Semmoinen sotiminen tätä projektia vastaan, niin tuntuu jälkikäteen paremmalta. Kyllä sen eteen verta vuodatettiin ja töitä oikeasti tehty. Ei ollut yksi munkkirani, vaan pitkä aika oli tehdä tätä hommaa. Valvottuja öitä ja itkettyjä kyyneleitä.

Tulevaisuuden suunnitelmat Rinnekankaalla ovat vielä auki, mutta normaali kisaaminen kiinnostaa vahvasti edelleen:

– Saattaa olla, että haluan jotain muutakin tehdä tässä välissä: sen verran hurja oli tämä projekti ja sen takia piti jättää muita välistä. Paloa normaaleihin kisoihin on edelleen, totta kai. Tuntuu, että normi kisoihinkin on nyt enemmän annettavaa, kun tietää mihin onnistuessaan pystyy.

Rinnekangas teki kauden aikana myös sellaisen X Games -osallistumisennätyksen, että sitä ei ihan heti muut ole rikkomassa. Hän sai kutsun Real Snow’n lisäksi kolmeen eri X Games -tapahtumaan ja kaikkiin lajeihin paitsi halfpipeen: jotain mitä ei kukaan muu ole tehnyt.

– Neljät X Gamesit ja viisi eri lajia. Olihan se aikamoinen maraton. Ainakin Aspenissa tuntui, että olisi voinut jonkun jättää väliin. Olihan se silti hienoa kokea, ja että sai kutsun jokaiseen. Vielä kun pipen joskus saisi, niin olisi koko värisuora.

Toiseksi kilpailussa tuli yhdysvaltalainen Zak Hale ja kolmanneksi hollantilainen Jesse Augustinus.

Lähde: Lumilautaliiton tiedote