Koronakriisin tuomien rajoitusten takia yleisurheilun kesän kilpailukausi on vielä hämärän peitossa. Yleisurheiluvalmentajille se on haaste, mutta myös tilaisuus jatkaa kiireettä kevään harjoituskautta tai jopa kokeilla jotakin uutta.

Valmentaja Matti Liimataisen treeniryhmän kärkinimien seitsenottelija Maria Huntingtonin, aituri Lotta Haralan ja seitsenottelija Saga Vannisen harjoitteluun epävarmuus kesän kilpailuista ei ole tuonut suuria muutoksia.

– Valmennuksellisesti keväässä ei ole kauheaa muutosta tavanomaiseen. Peruskuntokausi kakkosen harjoittelua viedään nyt pikkuisen pidemmälle, mutta kilpailuun valmistava harjoitusjakso tehdään kesällä. Eli harjoitusmääriä pudotetaan ja tehoja lisätään, oli kisoja tai ei, Liimatainen sanoo.

Suurin käytännön ero normivuoteen Liimataisen kärkinimille on etelän harjoitusleirin poisjääminen. Väkevin vaikutus on ollut epävarmuudella kilpailukaudesta.

– Se on urheilijan kannalta ikävä tilanne, kun on tosissaan satsannut tähän ja nyt ei tiedetä milloin kilpaillaan. Pariin viime viikkoon asiasta ei kuitenkaan ole enää keskusteltu. Nyt on treenattu kuten normaalisti, Liimatainen sanoo.

”Voittaja saa pienimmät haukut”

Kokeneen valmentajan mielestä koronakriisin luoma epävarmuus kilpailukaudesta on poistanut kevään harjoittelusta kiirettä ja painetta ottaa riskejä olympianäyttöjen takia.

– Kaikki ovat pystyneet harjoittelemaan turvallisesti ja silti on menty eteenpäin, Liimatainen sanoo.

Liimataisen ryhmä on harjoitellut ulkona läpi varhaiskevään aina säiden salliessa ja valmistautuu kilpailemaan kesällä, tavalla tai toisella.

– Yritetään kilpailla pienimuotoisesti, jos se on mahdollista. Ja jos ei, sitten kilpaillaan vaikka oman harjoitusryhmän kesken. Silloin minä jaan palkinnot, voittaja saa pienimmät ”haukut”, Liimatainen veistelee.

Lähde: Urheiluliitto