Ruotsalainen Euroopan mestari kantoi vuosia raskasta taakkaa – ei kertonut isän itsemurhasta, auttaa nyt muita

© Kuva: Getty Images

Mattias Sunneborn muistetaan pituushypyn Euroopan mestarina ja MM-kakkosena. Vuonna 2002 aktiiviuransa päättänyt Sunneborn urheili koko aikuisikänsä synkän salaisuuden kanssa – hän paljasti asian vasta vuonna 2014.

Sunnebornin lapsuus pyöri kokonaan yleisurheilun ympärillä. Kesällä 1986 hän oli myös viikonloppuna leirillä, josta kotiinpaluu Gotlantiin muutti maailman kertaheitolla.

– Se oli viikkoa ennen kuin minun piti aloittaa urheilulukio. Olin ollut leirillä ja veljeni tuli minua vastaan laivalle palatessani Gotlantiin. Hän kertoi, että isä oli tehnyt itsemurhan. Elämästä tuli täyttä kaaosta. Mikään ei tuntunut merkitsevän mitään, miksi minun pitäisi harjoitella? Miksi minun pitäisi yleensä elää, Sunneborn kertoi jo aiemmin SportExpressenin mukaan.

– Isäni itsemurha on vahingoittanut minua uskomattoman paljon. Se on tuhonnut ison osan elämästäni.

Sunneborn ei kertonut asian todellista laitaa kellekään ulkopuoliselle. Hänen isänsä oli kuolleessaan oman käden kautta vain 51-vuotias.

– Häpesin sitä, että isä oli ottanut itseltään hengen ja kun sanoin, että hän oli kuollut sydänkohtaukseen, ei kukaan kysellyt enempää. Itsemurha tuntui myös heikkoudelta, Sunneborn kertoi Ruotsin TV4:n haastattelussa.

Ajatukset ovat kuitenkin sittemmin muuttuneet.

– Kadun etten heti sanonut kuten asia oli ja hakenut ammattiapua. Nyt olen ymmärtänyt, kuinka tärkeää on puhua itsemurhasta.

– Olen tajunnut, että kertomalla olen tarinani, kuinka isäni itsemurha on tuhonnut elämääni, olen saanut itsemurhaa hautovia ihmisiä ajattelemaan toisin.

Sunneborn on nykyään mukana ”Suicide Zero” -järjestössä, joka pyrkii ehkäisemään itsemurhia ja työ on nyt koronatilanteessa ajankohtaisempaa kuin koskaan.

– Moni istuu kotonaan yksin ja eritettynä ja se lisää itsemurhan riskiä, sanoo Sunneborn ja kehottaa ihmisiä liikkumaan.

– Kaikki liikunta on hyväksi masennuksen torjumisessa, kuten tiedämme. Siksi annamme vinkkejä siitä kuinka helppoa on saada itsensä liikkeelle vaikkapa vain kulkemalla portaita.


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.