Korkeushyppääjä Ella Junnilalle kaksi metriä on yksi rajapyykki matkalla uralla eteenpäin.

– Se on hyvin selkeä tavoite, sitä kohti mennään. Se on yksi tavoitteista tällä matkalla. Ja helppo laittaa, kun se on pyöreä tasaluku, Junnila sanoo.

– Kotona minulla ei ole mihinkään merkattuna, paljonko kaksi metriä on, mutta silloin tällöin kun olen hallilla, käyn laittamassa riman sinne kahteen metriin. Koen sen sellaiseksi psyykkiseksi asiaksi. Kun se kaksi metriä on joskus rimassa kilpailussa, se ei tunnu niin vieraalta.

Viime kesänä naisten Suomen ennätyksen 195 ylittänyt Tampereen Pyrinnön korkeushyppääjä nauttii taistelusta rimaa vastaan, vaikka pääosan vuodesta se tarkoittaa tasaisena toistuvaa harjoitteiden virtaa.

– Minä teen tätä itselleni. Oma tahto koettaa ulosmitata, mitä minusta on ulosmitattavissa. Se on se isoin asia, joka ajaa minua eteenpäin päivästä toiseen. Se tulee tosi luontaisesti, sitä ei tarvitse etsiä, hakea tai miettiä. Se on hyvin intuitiivinen juttu, Junnila sanoo.

”Mikko tuo laadullista silmää harjoituksiin”

Junnilan, 21, tukikohta on Jyväskylässä, jossa hän on voinut hyödyntää Hipposhallia läpi rajoitusten kiusaamaan koronakevään. Harjoitteluun ei viime kesän kahden Suomen ennätyksen, 22-vuotiaiden EM-pronssin ja Kalevan kisojen voiton jälkeen tarvinnut piirtää uusia linjoja.

– Ei ole tullut mitään isoja juttuja. On jatkettu näiden pienien juttujen kanssa. Pyritään lisäämään harjoitusten määrää ja laatua sen kautta, että joku on mukana kaikissa minun harjoituksissani, enkä käy töissä tai opiskele. Voin keskittyä vain tähän, Junnila sanoo.

Jouko Kilpi tekee Junnilan harjoitusohjelmat ja käy katsomassa tekniikkaharjoitukset. Mikko Rummukainen on tiimin toinen valmentaja ja hoitaa muut harjoitukset.

– Mikko on muissa harjoituksissa mukana tuomassa minulle laadullista silmää, että teen kaiken oikein. Jos ohjelmassa lukee keskivartalojumppaa, silloin se on jotakin, jonka Mikko tai minä ja Mikko mietimme yhdessä. Koen tämän hyväksi ja sujuvaksi systeemiksi minulle, Junnila sanoo.

Lähde: Urheiluliitto