Nyrkkeilymestari Tyson Fury avaa omia kokemuksiaan rasismista: ”Ei mustalaisia sisään – rasismi ei koske vain mustia”

© Kuva: Getty Images

Rasismi ja ihmisten eriarvoinen kohtelu ovat nousseet uutisotsikoihin kenties vahvemmin kuin koskaan George Floydin murhan myötä. Nyrkkeilyn maalinmestari Tyson Fury on vahvasti protestoijien puolella ja muistuttaa samalla, että rasismia on paljon enemmänkin kuin vain mustaa väestönosaa kohtaan.

Itse romanitaustaisena ”The Gypsy King” on saanut kokea tämän hyvin konkreettisesti. Fury painottikin Good Morning Britainin haastattelussa, että rasismin kohteeksi voi joutua ihonvärisitä riippumatta.

– Olen valkoinen mies, mutta kärsin rasismista vuonna 2020 – valkoisena ihmisenä – koska olen romani ja minulla on oma etninen taustani, Fury sanoi.

– Jopa tänään saatan olla menossa pubiin, baariin tai ravintolaan ja ovella voi lukea ”Pidätämme oikeuden olla päästämättä romaneja sisään. Ei romaneita sisään, mustalaisia tai romaneja”. Eivät vain mustat ihmiset kohtaa rasismia.

Furyn mukaan juuri romanit tuntuvat olevan tavallaan hyväksytyin kohde syrjinnälle. Jopa vuonna 2016 hänen ollessaan jo maailman mestari, Furyn ja hänen vaimonsa Parisin tie ravintolaan suljettiin etnisen taustan takia.

– ’Olen raskaan sarjan maailmanmestari ja edustan tätä maata, en ole vain joku mustalainen’, mutta sain vastaukseksi: ’Joo, mutta olet romani, eikä romaneja päästetä sisään’

– Tiedän mitä on joutua rasismin kohteeksi, se ei ole hyväksyttävää mihinkään aikana vuodesta eikä kenenkään taholta. Eikä kyse ole vai valkoisista; mustat tai ruskeat voivat olla yhtä lailla rasisteja – kuka vain voi olla rasisti, väristä ja taustasta riippumatta. Ei sillä ole merkitystä, mutta sen täytyy muuttua.