400 metrin aitajuoksun Suomen ennätysmies Esbo IF:n Oskari Mörö rikkoi Lahden stadionilla Uusi Alku -kisoissa myös 200 metrin aitajuoksun SE:n. Mörö paransi Kai Kyllösen 33 vuotta vanhaa aiempaa ennätystä sekunnin sadasosan tulokseen 23,24.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka johti kilpailua lähes loppusuoran puoleenväliin saakka, mutta Mörön lisäksi Lakan ohitti myös hänen seuratoverinsa Ilari Manninen, joka loppusuoralle oli kaartunut vasta neljäntenä.

Toiseksi sijoittuneen Mannisen aika 23,38 kohoaa Suomen kautta aikain tilastossa neljänneksi ja kolmanneksi sijoittuneen Lakan aika 23,63 kautta aikain viidenneksi.

Lakka tunnusti, ettei kotimaassa ole pitkään aika jännittänyt kilpailua yhtä paljon. Näin siksi, että päämatkaansa 110 metrin aitajuoksua hän on hallinnut suvereenisti jo vuosia. Takana on viiden perättäisen Suomen mestaruuden putki.

– Jännitin tätä kisaa varmaan enemmän kuin mitään kilpailua viiteen vuoteen. Ensi vuonna täytyy ottaa revanssi, Lakka kertoi.

Juoksuunsa Lakka ei ollut tyytyväinen.

– Kaarre oli ihan jees, mutta läksin ehkä vähän liian innokkaasti. Juoksun loppu meni runttaamiseksi. Kolme viimeistä aitaa olivat vaikeita, Lakka sanoi.

Lakalla on takanaan hyvä harjoitusvuosi, vaikka hän oli koronaviruksen tuomien rajoitusten takia Jyväskylän Hipposhallissa aika usein yksin.

– Omia kaikuja kuuntelin. Välillä tuntui, että seinät tulevat päälle, Lakka tuumi.

Lakka: Olympiarajojen teko pitäisi sallia

Oman leipälajinsa kilpailut Lakka aloittaa Jyväskylässä viikonvaihteessa. Ongelmana on, ettei kotimaasta löydy samantasoista vastusta.

– Katsotaan ketä muita on mukana, Lakka sanoi.

Kansainväliselle yleisurheiluliitolle Lakka heitti toiveen, olisiko syytä miettiä uudelleen päätöstä, ettei olympiakisojen tulosrajaa voi tänä kesänä rikkoa. Päätös tehtiin, koska katsottiin, ettei koronapandemian takia kaikille ole tasavertaisia mahdollisuuksia harjoitella ja kilpailla.

– Nyt kilpailuja voidaan kuitenkin järjestää, Lakka totesi.

Rohkeasti Lahden 200 metrin aitakisan aloittanut Liedon Parman Tuomas Lehtonen uupui loppusuoralla toiselta sijalta neljänneksi, mutta juoksi hänkin 24,01, mikä on Suomen kaikkien aikojen tilaston 10:nneksi paras tulos.

Tuulen voimakkuus ennätysjuoksussa oli vain 0,3 metriä sekunnissa. Lämpötila juoksun aikana oli 19 astetta.

Lähde: Urheiluliitto