Yhdysvaltain päätös asettaa mittavia sanktioita Kiinan Xinjiangin maakunnan virallisille edustajille uiguurivähemmistöön kohdistuvien pakkotoimenpiteiden takia kiristää entisestään maiden välejä ja nostaa vakavan uhkan myös Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten ylle.

Päätöksen myötä Kiinan kommunistisen puolueen edustajilta on laajemminkin evätty mahdollisuus saada viisumia. USA:ssa olevia varoja on jäädytetty ja nyt voimaan astuneen lain mukaan on laitonta käydä minkäänlaista kauppaa sanktiolistalla olevien kiinalaishenkilöiden kanssa.

Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauden komissio liputtaa voimakkaasti päätöksen puolesta ja toivoo vaikutusten ulottuvan myös olympialaisiin.

– Tämä osoittaa, että Yhdysvallat on valmis ottamaan konkreettisia askeleita puolustaakseen uiguureja ja muita uskonnollisia ryhmiä kommunistisessa Kiinassa, USCIRF:n edustaja Gary Bauer sanoi Insidethegames-sivuston mukaan

– Kehotamme hallintoa pitämään painetta yllä ja kieltäytymällä lähettämästä edustajiaan 2022 talviolympialaisiin, ellei Kiina hallitus lopeta tätä uskonnollista sodankäyntiä.

Kongressiedustaja Mike Callagher oli kommenteissaan vielä askelta suorasukaisempi.

– Tämä on rikos ihmisyyttä vastaan ja nämä sanktioit ovat erittäin tärkeä virallinen askel osoittaaksemme, että [Kiinan kommunistinen] puolue on vastuussa ylintä tasoa myöten.

– Seuraavaksi vuorossa pitää olla 2022 keskitysleiriolympialaisten boikotti, ellei tilanne muutu, Callagher jyrisi.