Olympiakomitea johtaa suomalaista urheilua ja liikuntaa, mutta johtajuus pitää ansaita. Nyt Olympiakomitea on hakenut vielä rooliaan, sanoo Olympiakomitean puheenjohtajan tehtävää tavoitteleva kansanedustaja Ilkka Kanerva (Kok.)

– Nyt jos koskaan tarvitaan kokemusta ja vahvaa johtajuutta. Suomessa on todella paljon osaamista ja lahjakkuutta, mutta monissa lajeissa potentiaalia ei ole saavutettu, mutta se on saavutettavissa hyvällä yhteistyöllä yli laji- ja valtiorajojen, Kanerva visioi Suomen Urheiluliiton verkkosivuilla.

Kanervalla on vankka kokemus urheilun järjestötehtävistä. Kanerva on toiminut Suomen Urheiluliiton puheenjohtajana, Kansainvälisen yleisurheiluliiton ja Euroopan yleisurheiluliiton hallituksessa sekä Suomen Olympiakomitean varapuheenjohtajana.

– Suomessa on halki vuosikymmenten ollut paljon nuoria lahjakkuuksia. Osasta on tullut huippu-urheilijoita lajeissaan, mutta ani harva on yltänyt maailman huipulle. Se on pienen maan kohtalo, ajatellaan. Mutta asioiden ei tarvitse olla niin. Olympiakomitean puheenjohtajan tulee toimia aktiivisesti lahjakkaiden nuorten ja huippu-urheilijoiden sekä valmentajien toimintaedellytysten turvaamiseksi, Kanerva sanoo.

Nykymallinen Olympiakomitea kotimaisen liikunnan ja urheilun kattojärjestönä on Kanervan mukaan tuonut lisäarvoa kuten kustannustehokkuutta, mutta on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Onko uudistus tuonut kaivattua tehokkuutta huippu-urheiluun ja onko nuoriso- ja harrasteliikunnan asioita saatu kehitettyä samassa suhteessa huippu-urheilun kehitystyön kanssa? Tätä tulee kriittisesti pohtia. Olisi kuitenkin sääli, jos urheilu- ja liikuntajohtajien fokus kohdentuu taas kerran organisaatiomalleihin eikä itse tekemiseen, Kanerva sanoo.

– Huippu-urheilu, nuorisourheilu ja harrasteurheilu täydentävät merkittävällä tavalla toisiaan. Niiden johtaminen ja kehittäminen yhden katon alla tuntuu edelleen oikealta ratkaisulta, mutta varmasti toteutustavassa on paljonkin parannettavaa, Kanerva sanoo.

– Olen vahvasti sitä mieltä, että organisaatiomalli ei ole ratkaiseva, vaan yhteinen visio siitä, mitä haetaan ja oikeat ihmiset oikeissa tehtävissä tuottamassa intohimoisesti ja asiantuntevasti tulosta.

Kanerva näkee, että Veikkauksen tuottojen vähetessä, urheilun ja liikunnan rahoitus on varmistettava pikaisesti.

– Veikkauksen urheilulle ja liikunnalle vuosittain antama tuki on merkittävä, mutta jatkuvasti kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa riittämätön. Myös seuratoimintaan perustuva nuoriso- ja harrastusliikunta tarvitsee lisää varoja. Voidaanko esimerkiksi lasten harrastuksen kustannuksia saada verovähennysten piiriin, Kanerva kysyy.

– Olympiakomitean puheenjohtajan tulee ymmärtää päätöksentekomekanismit ja osata lobata urheilun ja liikunnan asiaa. Tässä poliittinen kokemus ja kaikkien päätöksentekijöiden henkilökohtainen tunteminen auttaa merkittävästi asioiden edistämisessä.

Kanerva muistuttaa, että Olympiakomitean puheenjohtajan on hallittava koko urheilun ja liikunnan kokonaisuus ja erityisesti seuratoiminnan merkitys.

– Seuratoiminnasta on puhuttu iät ja ajat. Paljon on myös tehty ja tehdään Olympiakomitea-, alue- ja erityisesti liittotasolla seurojen elinvoimaisuuden varmistamiseksi. Silti seurat kokevat olevansa huonossa asemassa. Olympiakomitean puheenjohtajan tulee huippu-urheilun ohella välittömästi paneutua intohimon palauttamiseen seuratyön kaikilla tasoilla, Kanerva sanoo.

Lähde: Yleisurheilu.fi