Urheiluyhteisön yhteinen vastuullisuusohjelma lanseerattiin tämän vuoden alussa.

Urheiluakatemioissa on käynnissä monenlaisia toimenpiteitä vastuullisuuteen liittyen. Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiassa Urheassa tartuttiin kiusaamisen ja häirinnän kitkemiseen yhdessä nuorten kanssa. Mäkelänrinteen urheilulukiossa oppilaat kirjasivat omasta arjestaan case-esimerkkejä kiusaamiseen liittyen. Esiin nousseista tilanteista keskusteltiin yhdessä ja pohdittiin, mitä kiusaaminen ja häirintä on ja millainen käytös on hyväksyttävää.

– Oppilaiden osallistaminen vastuullisuustyöhön on erittäin tärkeää. Olemme huomanneet, että kun asioista puhutaan julkisesti, kiusaamisesta ja häirinnästä uskalletaan myös ilmoittaa, kertoo Urhean toiminnanjohtaja ja Mäkelänrinteen urheilusta vastaava apulaisrehtori Simo Tarvonen Olympiakomitean sivuilla.

Vastuullisuustyöhön keskeisesti liittyvät sähköiset ilmoitus- ja palvelukanavat nostettiin Urheassa verkkosivujen etusivulle, jotta ne ovat aina helposti löydettävissä. Kanaviin kuuluu mm. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteinen Et ole yksin -palvelu, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille.

Nuorten omien esimerkkien kautta kiusaaminen ja häirintä nostettiin aktiiviseen ja jatkuvaan keskusteluun. Tarvosen mukaan Mäkelänrinteessä käydään ylipäätään paljon keskustelua pelisäännöistä ja vastuullisuuteen liittyvät asiat nähdään osana yhteisön toimintatapoja, ei vain yksittäisinä projekteina. Koko urheiluakatemian mittakaavassa hän näkee vielä työsarkaa.

– Mäkelänrinteen urheilulukio on vain yksi esimerkki ja vastaavanlaisia toimenpiteitä tehdään muissakin oppilaitoksissa sekä lajien parissa. Kokonaisuutena meillä on vielä valtavasti tehtävää. Pohdimme jatkuvasti, miten isossa verkostossa saadaan asiat läpi ja kaikki toimijat sitoutettua samoihin arvoihin, Tarvonen toteaa.

Lähde: Olympiakomitean verkkosivut