Suomalaisella yleisurheilijalla erikoinen tilanne: Oma äiti aloitti kisaamisen samassa lajissa 50-vuotiaana – ”Karseeta, kun hän tuli samaan aikaan kentälle pyörimään”

© Kuva: Getty Images

Kuluvan vuoden kilpailut näyttävät, oliko kuulantyöntäjä Senja Mäkitörmän Ruotsi-ottelussa työntämä 17,01 se tulos, joka vetää lajin muutkin kärkinaiset 17 metrin kaariin. Mäkitörmän toive on työntää jatkoa ennätykselle, jos hallikausi toteutuu.

– Sormet oikein syyhyää, että tulisi niitä hallikisoja, Mäkitörmä sanoo treenien päätteeksi Helsingin Liikuntamyllyssä.

Tampereen Ruotsi-ottelun ennätystyöntö oli Mäkitörmälle iso helpotus. Kesä jäi rahtusen tasapaksuksi, kun koronarajoitukset verottivat kevään lajiharjoittelua.

– Vaikka ennätys parani vain kuusi senttiä, se tuntui aika paljon isommalta, kun siirryttiin uudelle metriluvulle. Kauden parhaaseen tuli kuitenkin puoli metriä lisää, joten siitä oli aika paljon helpompi jatkaa harjoituskaudelle, kun kilpailukausi kääntyi plusmerkkiseksi, Mäkitörmä muistelee.

– Kesällä meinasin jo turhautua, kun aina meni vähän päälle 16 metriä ja itse odotin enkkaa. Tiesin olevani siinä kunnossa.

Tokion olympiakisat ovat unelma, äidille tekniikkavinkkejä

Kuulantyöntäjänä Mäkitörmän, 26, katse on arvokilpailuissa ja ajatuksena on pysyä mukana pidempään.

– Ensi kesänä on vain Tokion olympiakisat. Ne eivät ole realistinen tavoite viime kesän tulostason perusteella. Tokio on enemmän sellainen unelma, jos kaikki menisi tosi hyvin, Mäkitörmä sanoo.

Tokion olympiakisojen tulosraja on 18,50, mutta mukaan otetaan 32 työntäjää, joista iso osa tulee rankingin kautta.

  Siellä rankingin viimeisillä sijoilla on 17 metrin tuloksia tehneitä työntäjiä. Ne tulokset pitäisi kuitenkin olla tehtynä oikeissa kilpailuissa, että niistä saisi kunnolla rankingpisteitä. Jos työnnät 17 metriä kyläkilpailuissa, se ei rankingissa riitä, Mäkitörmä sanoo.

Kesäkauteen valmistautuessaan Mäkitörmällä on ollut sivurooli myös valmennusvinkkien antajana, sillä hänen äitinsä Liisa on innokas aikuisurheilija. Äiti on työntänyt kolmikiloista kuulaa 10,33, mistä ikätasoitustulos on 15,51.

– Vaikea sanoa kumpi meistä aloitti ensin. Äiti on yleisurheillut nuorena ja lopetti parikymppisenä. Olin 13-vuotias, kun äiti täytti 50 vuotta ja silloin hän päätti aloittaa urheilun uudelleen. Muistan, kun kävin silloin yleisurheiluharkoissa, ja se oli minusta karseeta, kun äiti tuli samaan aikaan kentälle pyörimään. Nykyään se on hauskaa, Mäkitörmä sanoo.

Lähde: Urheiluliitto


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.