Maailmanlaajuinen koronapandemia on jo yli vuoden ajan aiheuttanut epävarmuutta urheilijoiden arkeen ympäri maailmaa. Arvokilpailuja on jouduttu perumaan ja ensi kesän pääkisojen ylläkin leijuu vielä epätietoisuuden pilvi.

Tampereella olevien Maria Huntingtonin, Miia Sillmanin ja Saga Vannisen harjoitusmahdollisuudet on hoidettu hyvin, vaikka koronatestaus rajoittikin syksyllä Pirkkahallin A-hallin käyttöä. Kolmikko on tyytyväinen omiin harjoitusolosuhteisiinsa, mutta epätietoisuus varsinkin kilpailuiden ympärillä on epämiellyttävää.

– Harjoitusolosuhteet täällä Tampereella ovat hyvät, mutta onhan korona tuonut epävarmuutta kisojen suhteen. Harjoitusten ulkopuolella olen pitänyt ihmiskontaktit ja riskit mahdollisimman pieninä, Sillman kertoo.

Huntington muistuttaa, että huippu-urheilijan elämä on ilman maailmanlaajuista pandemiaakin varsin pelkistettyä ja rutiininomaista. Läheisten perheenjäsenten ja kavereiden kanssa on pidetty yhtä, mutta pienemmissä ryhmissä.

– Epätietoisuus isojen kisojen suhteen on toki ollut käsinkosketeltavaa, mutta muuten urheilijan elämä on ollut melko normaalia.

Vannisen kohdalla suurimmat muutokset ovat tapahtuneet koulun puolella.

– Harjoitteleminen on ollut normaalia, mutta kisojen kanssa on ollut epävarmuutta. Koulussa olemme olleet ihan normaalisti lähiopetuksessa, mutta maskipakko on käytössä Tampereen kouluissa.

Huntingtonilla on pitänyt kiirettä viime aikoina myös harjoitusten ulkopuolella hyväntekeväisyyden kanssa. Syksyllä ottelija organisoi harrastevälinekeräyksen, jossa kerättiin urheiluvälineitä vähävaraisten lasten perheille. Myöhemmin heräsi idea omasta akatemiasta, jonka avulla voitaisiin helpottaa apua tarvitsevia perheitä lasten urheiluharrastusten kausimaksuissa.

– Urheilijan elämä on pitkälti hyvin itsekeskeistä. Harjoitukset tehdään itseä varten, ruokailut ja palautuminen ovat itseä varten. Nyt saan antaa takaisin muillekin, eikä urheilija ole aina sataprosenttisesti keskiössä. Toivottavasti tämä on lähtölaukaus ja muutkin ottavat tästä vinkkiä, Huntington kertoo.

Lähde: Olympiakomitea