Maria Huntington, Miia Sillman ja Saga Vanninen muodostavat yhdessä kotimaisen seitsenottelun kärjen ja samalla yhden kotimaisen yleisurheilun kovatasoisimmista harjoitusryhmistä.

Tampereen Pirkkahallissa tapahtuva yhteisharjoittelu on luontevaa, sillä jokaisen henkilökohtaisena valmentajana toimii pitkän linjan yleisurheiluvalmentaja Matti Liimatainen.

Huntington on tehnyt Liimataisen kanssa yhteistyötä useiden vuosien ajan, jo juniorivuosista alkaen. Kaksikko on kasvanut ja muuttunut vuosien varrella, mutta urheilija–valmentaja-suhde on pysynyt hyvänä ja toimivana. Hyvä kommukaatio kaksikon välillä on ollut avain menestykseen ja tasaiseen kehitykseen.

– Olin aluksi mukana isommassa junioriryhmässä, josta siirryin tähän Matin omaan ryhmään. Tietyllä tapaa isot raamit ovat pysyneet samana, mutta harjoitusten sisältöihin on tullut uusia ideoita ja ajatuksia vuosien aikana. Ollaan tunnettu niin monta vuotta ja tehty pitkään yhteistyötä, että voin sanoa kasvaneeni Matin kanssa, Huntington muistelee Olympiakomitean nettisivuilla.

Kun Sillman liittyi mukaan harjoitusryhmään viime syksynä, sai myös Huntington lisää intoa omaan harjoitteluunsa. Nyt hänen ei tarvitse käytännössä koskaan harjoitella yksin, kun kaikkiin lajiharjoituksiin löytyy oman lajin sparraaja.

– Miian mukaantulo on ollut itselle erittäin tärkeä tuki, ja teemme käytännössä kaikki harjoitukset yhdessä. Samanhenkisyys luo innostuneisuutta treeneihin. Pääsen harjoittelemaan päivittäin parhaiden kavereitteni kanssa! Olemme monella tapaa hyvinkin erilaisia ottelijoita, mutta harjoittelemme pitkälti samalla ohjelmalla. Ainakin tähän mennessä molempien ominaisuudet ovat kehittyneet hyvin, Huntington kommentoi.

Huntington ehti avata hallikautensa jo kahdella ennätyksellä. Pika-aidat (60 metriä) kulkivat ennätysaikaan 8,32 ja sileä 60 metriä aikaan 7,73. Molemmissa juoksuissa oma ennätys parani huomattavasti. Nopeusominaisuuksien kehitys on ollut työn alla syksyllä ja tulosta näyttää tulevan.

– Koen, että Matti on tosi hyvä ottamaan urheilijoilta nopeutta esiin. Oma nopeutenikin on ihan täysin treenaamalla tehty, en ole omasta mielestäni kovinkaan perusnopea juoksija. 60 metrin kisa ei nyt ollut vielä koko kunnon mittari, mutta suunta on oikea. Hallien päätähtäin on nyt laitettu EM-halleihin – jos ja kun ne nyt luultavasti järjestetään. Jyväskylän SM-halleissa on tarkoitus tehdä 5-ottelu ja saada siitä hyvä tulos, Huntington kertoo.

Liimataisen valmennusfilosofiassa urheilijat pysyvät lähellä kilpailukuntoa koko kauden ajan – tapa, joka poikkeaa aika lailla perinteisestä suomalaisesta otteluvalmennuksesta. Erilaiset testit ovat käytössä säännöllisesti ja urheilijoiden omilla tuntemuksilla on paljon vaikutusta harjoittelun ohjelmointiin.

– Meillä urheilijoilla on iso vastuu omasta harjoittelustamme. Jos elämässä on menossa jotain muuta tai keho ei tunnu vielä palautuneelta, niin harjoitusten rytmitystä voidaan säätää sen mukaan. Irtiottokyky ei laske kovinkaan paljoa harjoituskauden aikana ja testitulokset eivät saa laskea liikaa normaalista. Testejä tehdään paljon ja niiden kautta tietää, missä tilassa keho on, Huntington kertoo.

Lähde: Olympiakomitea