Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander irtosi erittäin kevyesti rullaavalla askeleella muista 22-vuotiaiden 6 kilometrin kilpailun keskivaiheilla ja voitti mestaruuden vakuuttavasti ajalla 18.21.

– Tuntui, että juoksun alussa pääsin aika helpolla, mutta sitten kun repäisin ennen viimeistä kierrosta, sain tulla juoksun loppuun ihan täysillä. Viimeinen kierros oli tiukka, mutta tuntui hyvältä, Helander sanoi.

Helander kävi kokeilemassa Liikuntakeskus Pajulahdessa vuoristoharjoittelua alppimajassa ennen SM-kilpailuja.

– Tulin pois viime viikon sunnuntaina. Oli siellä kolme viikkoa. Minusta se leiri onnistui hyvin. Ei voi sanoa, että tässä kilpailussa sillä olisi ollut vaikutusta. Nyt oli aika perustuntuista menoa, Helander sanoi.

Helander on voittanut seitsemänä peräkkäisenä vuonna maastojuoksun SM-kilpailuissa viisi kultaista ja kaksi hopeista mitalia. Hänen voittoaikansa Joensuussa oli kymmenisen sekuntia nopeampi, kuin miesten 10 kilometrin mestarin Jarkko Järvenpään väliaika 6 kilometrin kohdalla.

Järjestävän seuran Joensuun Katajan Mika Kotiranta oli toinen. Hän hävisi Helanderille 8 sekuntia.

– Ei paras kisa itseltäni. Eemil pääsi karkaamaan keskimmäisellä kierroksella. Siihen en pystynyt vastaamaan, mutta Wilho Hautalan kanssa sitten taisteltiin. Kotikentällä kannustus oli niin kova, että pystyin puristamaan eron, Kotiranta sanoi

Lahden Ahkeran Wilho Hautala oli kolmas 21 sekuntia kärjestä. Neljäs oli Wilho Hautalan pikkuveli Walte Hautala.

Westling nopein 22-vuotiaiden naisten kilpailussa

Turun Urheiluliiton Viola Westling voitti 22-vuotiaiden naisten 4 kilometriä ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heini Ikonen ja Sara-Elise Ruokonen olivat toinen ja kolmas 4 ja 11 sekunnin erolla kärkeen.

– En olisi uskonut, että olen siinä ensimmäisenä noin pitkään. Oli tosi positiivinen yllätys, kesällä 800 metriä päämatkanaan pitävä Westling tuumi.

Westlingin voittoaika oli sekunnin hitaampi kuin Ilona Monosella 19-vuotiaiden kilpailussa.

Ikonen harmitteli liukkautta radan nurmikko-osuudella, mutta oli tyytyväinen siihen mitä SM-kilpailut kertoivat omasta suorituskyvystä.

– Tämä on sellainen jokavuotinen testi. Näkee missä mennään. Tästä on nyt hyvä aloittaa ratakausi, jossa tavoiteena on ennätykset kaikilla matkoilla. Treenit oat mennneet hyvin, Ikonen sanoi.

Lähde: Urheiluliitto