Korkeushypyn sisäratojen EM-mitalisti Ella Junnila on kolmen viime vuoden aikana noussut nuorten sarjoista aikuisten kansainväliselle huipulle.

Junnila korostaa, että huippusuoritusten mahdollistamisessa ilmapiirillä ja toimintaympäristöllä on suuri merkitys.

– Maajoukkueessa on minun aikanani aina ollut hyvä henki. On hienoa, jos urheilijoilla on kivaa yhdessä myös kentän ulkopuolella. Kommunikaatio on tärkeää alusta lähtien, siitä tulee turvallisuuden ja välittämisen tunne, kun asioista puhutaan.

– On tärkeää, että kisajoukkueissa saa sanoa mielipiteensä rehellisesti ja puhua omista tuntemuksistaan, mutta se täytyy tehdä toisia kunnioittavalla tavalla. On myös hyvä, että joukkueissa on nykyään urheilupsykologeja, jotka auttavat henkilökohtaisissa asioissa. Se tasapainottaa ilmapiiriä, Junnila sanoo.

Yksi huippu-urheiluun erityisesti liittyvä vastuullisuusteema on antidopingtoiminta ja reilun pelin periaatteiden noudattaminen. Junnilan mukaan hänet on kasvatettu asiaan jo pienestä pitäen.

– Tämän päivän Suomessa reilu peli ja puhdas urheilu ovat perusasioita. Olen kokenut, että näistä asioista on puhuttu paljon koko urani ajan. Puhdas urheilu ja siihen kuuluvat kysymykset, kuten testauspooliin kuuluminen, ovat minulle arkipäivää ja itsestään selvyyksiä, Junnila kiteyttää.

Lähde: Olympiakomitea