Senni Salminen sai tuoreeltaan lämpimät onnittelut Heli Koivulalta kolmiloikan SE:n hypyn jälkeen. Salminen kimmahteli tiistaina Paavo Nurmi Gamesin kolmiloikkakisan voittoon tuloksella 14,51, joka vei hänet kesän maailmantilastossa viidenneksi.

– Tosi paljon onnea. Tärisin kun katsoin hyppyäsi. Nauti tästä kesästä, Koivula totesi Salmiselle puhelimitse, kun hänen vuonna 2003 loikkima entinen kolmiloikan SE 14,39 siirtyi historiaan.

Matti Monosen valmennuksessa rivakasti kehittynyt Salminen rikkoi 14 metriä viime kesänä ja ponnisti maaliskuussa EM-hallien karsinnassa 14,22.

Turussa Salminen kimmahteli yli 14 metrin neljästi. SE syntyi kolmannella kierroksella, jolla Salminen rikkoi samalla kertaa myös Tokion olympiakisojen tulosrajan 14,32.

– Suomen ennätys, olympiaraja. Kaikenlaista pyöri mielessä hypyn jälkeen, Koivula muisteli hypyn jälkeisiä tunnelmia, joita hän höysti väkevällä tuuletuksella.

– Ei ehkä ihan nappihyppy, mutta kyllä siinä kaikki osui kohdalleen, Salminen kertaili.

Mononen: Juoksu tuli hyvin lankun yli

Samaa mieltä oli valmentaja Matti Mononen, joka kuvaili hyppyä perushyväksi.

– Juoksu tuli nyt hyvin lankun yli ja kolmas hyppy onnistui. Tähän asti Sennillä on mennyt kolmiloikkasuorituksesta kaksi ensimmäistä osaa, kinkka ja loikka hyvin. Nyt myös kolmas osa eli hyppy onnistui, Mononen arvioi.

Turussa SE-hypyn jälkeen seuraava suoritus ei onnistunut.

– Piti yrittää todella pitkää hyppyä ja siksi jätin sitten viidennen kierroksen väliin, Salminen kertoi.

Salmisen kuudes hyppy kantoi vielä yli 14 metrin: 14,07.

– Kun tämä oli kesän ensimmäinen kilpailu, en tiennyt mitä odottaa, vaikka treeneissä hyppy on kulkenut hyvin, päälle 14 metrin on mennyt, Salminen sanoi.

Salminen saalisti kilpailussa arvokkaan voiton peittoamalla toiseksi sijoittuneen Jamaikan Kimberly Williamsin, joka loikki hiljattain 14,69. Williams on myös MM-hallien mitalisti ja loikkinut MM- ja olympiafinaaleissa yhteensä neljä kertaa kuuden parhaan joukkoon. Williamsin tulos Turussa oli 14,29.

Mäkelä: Sellaista tasaista tamppaamista, Lampelalle muhkea pistepotti

Kolmiloikan kotimaan kärkinimenä viime vuodet ollut Kristiina Mäkelä oli Turussa kolmas tuloksella 12,46, joka uupuu kuusi senttiä olympiarajasta ja toi Mäkelälle tärkeitä rankingpisteitä.

– Sellaista tosi tasaista tamppaamista niin kuin se joskus on, Mäkelä arvioi suoritustaan.’

Elina Lampela saalisti tukun erittäin tärkeitä olympiarankingpisteitä voittamalla naisten seiväshypyn tuloksella 441. Yritykset 454:stä eivät tuoneet ylitystä. Saga Andersson oli kuudes tuloksella 401 ja vastatuulen kanssa kamppaillut Wilma Murto jäi ilman tulosta, kun aloituskorkeus 431 jäi ylittymättä

Lähde: Urheiluliitto