Oliver Helander on Suomen olympiajoukkueen kolmas keihäänheittäjä. Helander voitti Joensuun Motonet GP:n keihäskilpailun heitettyään viimeisellä yrityksellään 78,95.

Helanderin kanssa kolmannesta paikasta taistellut Antti Ruuskanen oli toinen ja hänkin vaisulla tuloksella 77,49. Olympiakomitea vahvisti valinnan hetimiten kilpailun jälkeen.

– Keihäsvalinta toteutettiin yhteisesti heittäjien ja Suomen Urheiluliiton (SUL) kanssa sovittujen kriteereiden pohjalta, Suomen olympiajoukkueen ja Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo.

Helanderilla on ollut nilkkavaivaa ja kesän kilpailut ovat jääneet minimiin. Joensuussa hän totesi olevansa terveyden osalta kunnossa.

– Terveys on ok. Enemmän tässä on ollut tekniikan kanssa ongelmia. Jalassa oli jotakin pientä, mutta parempi se on ollut kuin pitkään aikaan, Helander arvioi.

Helander uskoo, että pidempiä kaaria on luvassa.

– Fysiikka on hyvässä kunnossa. Siitä sen ei pitäisi jäädä kiinni, mutta tekniikassa on vielä paljon parannettavaa.

Helanderin kesän paras tulos on kesäkuun alussa Turun Paavo Nurmen kisoissa heitetty 80,82. Joensuussa myös hänen toiseksi pisin heittonsa olisi riittänyt voittoon, mutta oli muutaman sentin yliastuttu.

Ruuskanen: ”Kausi heitetään sataprosenttisesti läpi”

Ruuskaselle kilpailu oli pettymys. Kokenut ja menestynyt heittäjä koki, ettei saanut kilpailussa irti sitä mihin oli eväät.

– Hienoa oli heittää kun oli yleisöä, hyvät olosuhteet ja hyviä miehiä viivalla. Oliver sitten pääsi lopussa kuittaamaan ohi. Hieno juttu Oliverille. Itse hain kauden parasta ja yli 80 metrin heittoa, Ruuskanen sanoi.

Ruuskanen vihjaili, että hän olisi saattanut joka tapauksessa jättää olympialaiset väliin.

– Vaikka olisin voittanut kisan, niin yön yli olisin räknäillyt asioita. Urheilijalla, joka on joskus pärjännyt arvokisoissa, tavoite on pärjätä edelleen. Nyt tekniikka ei toimi heiton lopussa enkä saa sellaisia kaaria aikaiseksi mihin pystyisin ja silloinhan se on aika vaikea lähteä reissuun.

Vaikka olympiavalintaa ei tulisi, Ruuskasen kilpailukausi jatkuu. Ruuskanen on jo aiemmin sanonut, että kuluva kausi jää menestyksekkään uran viimeiseksi.

– Siellä on Kalevan kisoja ja maaottelu. Kausi heitetään sataprosenttisesti läpi. Nyt oli hieno päästä tuohon jännityksen tuntumaan.

Lähde: SUL:n tiedote