Topias Laine heitti keihäänheiton karsinnan ylivoimaisesti pisimmälle Tallinnassa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailussa. Laine sivalsi avausheitollaan 80,67 ja lähtee sunnuntaiseen finaaliin mestarisuosikkina.

– Varmaan 2-3 kaveria heittää finaalissa yli 80 metriä. Kova kilpailu siitä tulee, Laine arvioi.

– Paljonko mestaruuteen tarvitaan, sitä en osaa sanoa. Toivon mukaan se olen minä, joka määrää, mikä voittajan tulos on.

Laineen ohella finaalissa heittävät myös Teemu Narvi ja Aleksi Yli-Mannila. Narvi oli karsinnan viides tuloksella 75,76 ja Yli-Mannilla yhdestoista heitettyään 71,81.

”Heittäminen tuntui helpolta”

Laineelle, 19, Tallinnan EM-karsinta oli kolmas kilpailu tällä kaudella, missä hän on heittänyt yli 80 metriä. Laineen ennätys on Orimattilassa kesäkuussa heitetty 81,08.

– Heittäminen tuntui aika helpolta. Rento heitto, sain keihään hyvään asentoon. Laine arvioi karsintaheittoaan.

Sunnuntaiseen mestaruustaistoon Laine on valmis.

– Alkukaudesta oli lähentäjälihaksen kanssa pientä ongelmaa. Nyt kaikki on kunnossa. Kunto on hyvä ja fokus on koko kesän ollut tässä kilpailussa.

Karsintarajan 77 metriä ylitti Laineen ohella vain Valko-Venäjän Pavel Sasimovitsh, jonka tulos 77,49 oli hänen tämän kauden parhaansa.

Tällä kaudella 81,32 heittänyt Portugalin Leandro Ramos oli karsinnan kuudes tuloksella 75,50 ja tänä kesänä 80,86 sivaltanut Ranakan Teura’itera’i Tupaia seitsemäs tuloksella 74,77.

Toissakesänä Boråsissa alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden voittanut Sveitsin Simon Wieland heitti melko löysällä vauhdilla ja hyvin rennonnäköisesti karsinnan neljänneksi parhaan tuloksen 76,44.

Narvi: ”Siellä on pitkä heitto hihassa”

Narvi heitti karsinnan parhaan tuloksensa kolmannella kierroksella. Kaksi edellistä heittoa kantoi aamutuimaan 74,03 ja 72,92.

– Läksin liikkeelle maltillisesti, säästöliekillä. Vasta kolmanteen heitto kiristin tahtia, Narvi kertoi.

– Heittopaikka oli uusi ja vähän pehmeä, mutta olen heittänyt pitkälle tuollaiselta alustalta.

Sunnuntain finaalia Narvi odottelee luottavaisena. Kokemusta on kertynyt alle 18- ja alle 20-vuotiaiden arvokilpailuista. Narvi on ollut kuudes alle 20-vuotiaiden MM-areenalla ja kahdeksas saman ikäluokan EM-kilpailuissa.

– Finaalin lähden heittämään pienellä riskillä. Kroppa on hyvässä kunnossa ja siellä on pitkä heitto hihassa. Toivottavasti se osuu sunnuntaille, Narvi sanoi.

Narvi on tällä kaudella heittänyt ennätyksekseen 79,77.

Yli-Mannila: ”Nyt on kaikki paineet pois”

Aleksi Yli-Mannila sinetöi finaalipaikan kolmannella yrityksellään, joka kantoi 71,81. Kaksi edellistä heittoa jäivät alle 65 metrin.

– Tästä meinasi tulla minun urani suurin floppi. Ensimmäinen heitto meni läpi. Toinen, joka oli hyvä ja olisi ollut pisin, meni sormista läpi. Kolmanteen sain sitten kasattua itseni, Yli-Mannila sanoi.

Yli-Mannila arvioi, että arvokisojen jännitys toi alkuun ehkä liian rajua yrittämistä. Finaaliin on kuitenkin helppo lähteä.

– Nyt on kaikki paineet pois. Kropassa on kaikki kunnossa. Pitää vain heittää rennosti, Yli-Mannila sanoi.

Lähde: SUL:n tiedote