Moukarinheittäjä Kiira Väänäsen harjoittelun fokus on toissavuoden alle 23-vuotiaiden EM-kilpailujen jälkeen ollut tämänvuotisisssa Tallinnan EM-kilpailuissa, eikä suotta. Toissa vuoden yhdeksäs sija kirkastui Tallinnassa pronssimitaliksi.

Teknisesti suroritusvarma Väänänen heitti tasaisen sarjan, jonka kolmas heitto kantoi 65,98 eli 18 senttiä yli aiemman ennätyksen ja se toi EM-mitalin.

– Olen aika sanaton, minä vaan purskahdin itkuun, Väänänen kuvaili ensireaktioitaan, kun mitali varmistui.

–Tiesin, että ennätys pitää heittää mitaleille ja että olen kunnossa. Karsinnasta lähtien on ollut hyvä pöhinä. Piti vain luottaa itseensä.

Väänänen pääsi finaalissa hyvin liikkeelle, kun ensimmäinen heitto onnistui ja kantoi 64,74.

– Se oli sellainen vahva heitto. Se olisi tyssänyt fiilistä, jos se olisi osunut verkkoon tai jotakin muuta, Väänänen sanoi.

Kolmannen heiton jälkeen Väänänen jännitti ja haki pidempää heittoa, mutta kolme viimeistä kantoivat 63,58, 63,50 ja 63,57.

– Se on henkisesti tosi raskasta odottaa viimeiseen asti. Yritin vielä viimeisellä heittää pidemmälle ja tiesin pystyväni siihen. Mutta rupesin tunteilemaan heiton aikana, kun tämä on niin uutta minulle, Väänänen tunnusti.

Aikuisten arvokilpailut seuraava tavoite

Lapinlahtelaista Varpaisjärven Virettä edustava Väänänen asuu Jyväskylässä, missä hän opiskelee luokanopettajaksi. Valmentaja Leena Paldanius ja poikaystävä asuvat Kuopiossa, joten Väänänen käy usein siellä harjoittelemassa.

– Jyväskylässä minulla on heittäjiä, joiden kanssa voin harjoitella ja minulle tärkeä crossfit-sali. Siellä käyn Jyrki Konosen johdolla tekemässä punttitreenit. Minulle on tärkeä päästä tekemään yhdessä muiden kanssa, Väänänen sanoi.

Väänäsellä on pronssimitali alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuista ja hyviä sijoituksia alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuista. Nyt edessä ovat uudet haasteet.

– Jos haluan päästä aikuisten arvokisoihin, pitää parantaa tasoa 5-6 metriä, joka vaatii monta vuotta treeniä, Väänänen kuvaa lähivuosien tavoitetta.

Naisten moukarinheiton mestariksi heitti saksalainen Samantha Borutta tuloksella 68,80. Tanskan Katrine Jacobsen oli toinen heitettyään 66,81.

Baas pinkoi pistesijalle ennätyksellään

Mette Baas kasvatti Suomen joukkueen pistesijojen saalista 400 metrin seitsemännellä sijalla alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa. Baas juoksi finaalissa oman ennätyksensä 53,26.

Ulkorataa juossut Baas ei voinut muuta kuin aloittaa kovaa.

– Olisin siinä alussa kaivannut jotain selkää etenen, muttei auttanut kuin pinkoa karkuun. Loppu oli vaikea, Baas kertoi.

Baas lähti ulkoradalta todella tulisesti. 200 metrin kohdalla hän oli kolmantena ajalla 24,55 ja 300 metrin väliaika 38,16 oli vain hitusen hänen tämän matkan ennätystään 38,00 hitaampi.

Pistesija EM-kilpailuissa ja oma ennätys oli vahva näyttö Veitsiluodon Kisa-Veikkojen juoksijalta, mutta parempaa on vielä toiveissa.

– Kyllä minä edelleen haen sitä 53 sekunnin alitusta. Jos saisi johonkin kohtaan sellaisen piikkijuoksun, kun nämä juoksut ovat nyt olleet niin tasaisia, Baas sanoi.

Baasin ennätys ennen Tallinnan EM-kilpailuja oli hiljattain Romaniassa maajoukkueiden EM-kilpailuissa juostu 53,31. EM-areenalla hän viiletti alku- ja välierissä jo 53,46 ja 53,53.

– Oli tosi hyvä fiilis tulla finaaliin. Tiesin, ettei ole mitään hävittävää ja pystyin tekemään oman juoksun ja hakemaan ennätystä, Baas sanoi.

EM-kilpailujen jälkeen Baas palauttelee tovin ja pitää harjoitusjakson ennen syyskesän kilpailuja.

Lähde: SUL:n tiedote