Topias Laine heitti keihäskultaa vakuuttavasti alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa. Hän voitti karsinnan ensimmäisellään heitollaan, joka kantoi 80,67 ja vei finaalin komealla ennätyksellään 81,67.

EM-finaali oli Laineelle jo neljäs kilpailu tänä kesänä, jossa hän on heittänyt yli 80 metriä. Orimattilassa kesäkuun puolivälissä heitetty aiempi ennätys 81,08 koheni 59 senttiä.
Laineen menestyksen täydensi Teemu Narvi, joka oli kuudes tuloksella 75,27. Aleksi Yli-Mannila oli keihäsfinaalin kahdestoista. Hänen parhaansa kantoi 66,84.

Mannio edellinen mestari

Laine on ensimmäinen alle 23-vuotiaiden suomalainen keihäänheiton mestari sitten Ari Mannion, joka heitti mestariksi vuonna 2009.

Topias Laineen valmennuksesta vastaavat Harri Laiho ja Topiaksen isä Yki Laine, jonka vastuulla on keihäänheiton lajiharjoittelu.

Laineen perheen sisäinen valtikka vaihtui keväällä Kultainen keihäs -kilpailussa Vantaalla, kun Laine rikkoi ensi kertaa 80 metrin rajan tuloksella 80,17 ja ylitti samalla isänsä ennätyksen 79,70.

Laineelle Tallinnan EM-kilpailujen mestaruus oli uran toinen. Hän voitti nuoriso-olympialaisten kultaa vuonna 2018 Buenos Airesissa, Argentiinassa. Laineella on myös pronssimitali alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuista. Toissa vuonna alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa hän oli kuudes.

Tallinnassa toiseksi Laineen jälkeen sijoittui Portugalin Leandro Ramos tuloksella 80,61 ja kolmanneksi Tahitilta Ranskan Polynesiasta kotoisin oleva Teura’itera’i Tupaia tuloksella 78,80

Tuore Euroopan mestari edustaa kotimaassa Helsingin Kisa-Veikkoja ja on vasta 19-vuotias. Hän viettää 20-vuotispäiväänsä sopivasti juuri Suomeen saavuttuaan maanantaina 12. heinäkuuta.

Lähde: SUL:n tiedote