Painonnostaja Anni Vuohijoki on kertonut mielipiteensä lajinsa rakenteista.

Rion olympialaisissa Suomea edustanut Vuohijoki jakoi Instagram-tilillään myöhään tiistaina päivityksen, jossa ei sanoja säästelty.

33-vuotias antaa rapaa erityisesti kansainvälisen painonnostoliitto IWF:n toimintaan. Hänen mukaansa nyt olympialaisiin lähtee urheilijoita, joiden maissa käytetään dopingia järjestelmällisesti.

www.instagram.com/p/CQ_0SpjNRGW/

– 2016 Rion olympialaiset. Rankingin 25 nosti kymmenenneksi tehden 191 kilon tuloksen. Työntö oli ennätys, tempauksessa oli parantamisen varaa.

– Olen aina tähdännyt Tokion olympialaisiin. Se alkoi 2012 ja se polku taputeltiin loppuun eilen, kun kansainvälinen lajiliitto päätti viimeiset paikkansa. Luovuimme omista antidoping-säännöistämme ja kilpailuihin astelee järjestelmällisen doping-kulttuurin maita, joita ei pitänyt koskaan näkyä.

– Lopullisen olympiarankingsijoitukseni oli 10. Yhdeksäntenä oli eurooppalainen, joka vei Euroopan paikan. Paras tulokseni tältä olympiadilta on 216 kiloa. Tein paljon, paransin, mutta se ei riittänyt. Olisi pitänyt tehdä enemmän. Olin 10:s. Neljätoista pääsi kisoihin.

– Lääkisopinnot, oma sali, uuden yrityksen perustaminen ovat olleet paljon, muttei liikaa. Ne ovat olleet ne asiat, jotka saivat aina palamaan salille. Olympiadin mahtui myös tuskaisimmat vuodet muun elämän kannalta sitten 2007 vuoden. Mutta se opetti jälleen arvostamaan elämää ja omia unelmia.

– Tosi asia kuitenkin on, että nostamalla paremmin pääset kisoihin. Se, ovatko lähtökohdat ja arvot samat, on toinen seikka, mutta näihin me emme itse voi vaikuttaa. Voin hallita vain omaa tekemistäni.

– Lukemattomien ennätysten, Suomen ennätysten ja nousemiseen Suomen kautta aikain parhaimmaksi painonnostajaksi legendaarisen Karoliina Lundahlin ohi oli tie. Se oli minun tieni Tokioon, jonka lopputulema ei ollut haluttu, mutta jonka arvokkuutta on sanoin vaikea edes kuvata.

– Kiitos kaikille, jotka olette uskoneet minuun, seisseet mukana hyvinä ja eritoten huonoin hetkinä. Tämä tie on ollut parasta, ja pahinta, jota olen koskaan kokenut. Erityiskiitos omalle valmennus- ja yhteistyötahoilleni, jotka mahdollistitte minun näköisen olympiadin

– Nyt on aika hengähtää ja todeta. Se on nyt ohi.