Lassi Etelätalo taitaa kunnon ajoituksen. Tokion olympiakisat ovat kokeneelle keihäänheittäjälle uran kolmannet aikuisten arvokisat ja ne huipentuvat edellisten tapaan finaalissa.

Etelätalo sivalsi aamukarsinnassa ensimmäisellään uran toiseksi pisimmän heiton 84,50. Se rikkoi karsintarajan 83,50 ja käänsi Etelätalon katseen lauantain finaaliin.

– Tätä varten työtä on tehty, että täällä ollaan elämän kovimmassa kunnossa. Ennätystä ei vielä tullut, mutta ehkä sitten finaalissa, Etelätalo sanoi.

Etelätalo kertoi, että karsinnassa oli hyvä tunne heti verryttelystä lähtien.

– Verkkakentällä onnistuin kevyissä heitoissa. Kentällä tein pari verkkaheittoa, joista toinen onnistui hyvin. Sen jälkeen oli helppo lähteä kisaheittoon. Pistin vähän lisää vauhtia ja tuli teknisesti hyvä heitto, Etelätalo sanoi.

Oliver Helander oli karsinnassa 17:s tuloksella 78,81 ja Toni Kuusela 26:s heitettyään 76,96. Kumpikaan ei yltänyt loppukilpailuun.

Etelätalo: Lisää vauhtia ja tulokseen metrejä

Etelätalo näkee, että finaalissa on hyvät edellytykset siirtää hıstoriaan seitsemän vuotta sitten syntynyt oma ennätys 84,98.

– Kyllä tuohon pystyy ottamaan lisää vauhtia ja saada sitä kautta lisää metrejä, Etelätalo arvioi.

Etelätalo, 33, oli neljäs Zürichin EM-kisoissa 2014 ja toissa vuonna Dohan MM-kisoissa. Noiden vuosien väliin mahtuu taistelua loukkaantumisten kanssa.

Tokiossa Etelätalon menestystoiveita tukee hyvin mennyt harjoituskausi ja onnistunut kunnon ajoitus, jonka hän on suunnitellut itse.

– Ehkä se minun vahvuuteni on, että tunnen oman kroppani ja osaan suunnitella sen arvokisoja edeltävien 2-3 viikon harjoittelun, Etelätalo perusteli, miksi hän tuntuu löytävän huippuvireen aina silloin kuin sitä tarvitaan.

– Osaan tehdä ne oikeat asiat, mitkä toimivat minun kropalle. Nytkin tuntuu, että kunto nousee ja terävyys ja fysiikka ovat kohdillaan.

Yli 85 metriä heitettävä mitaleille

Etelätalo oli kahden karsintaryhmän kokonaistuloksissa viides. Karsinnan voitti Intian Neeraj Chopra, joka sivalsi 86,64. Saksan Johannes Vetterin heitto takkuisi kaksi kierrosta, mutta kolmannella syntyi 86,64. Kolmas oli Pakistanin Arshad Nadeem tuloksella 85,16.

Vetter ja Chopra ovat finaalin suosikit. Kaikki mahdollisuudet hyvään sijoitukseen on Etelätalollakin.

– Yli 85 metriä pitää heittää, Etelätalo arvio mitä mitaliin vaaditaan.

Lähde: SUL:n tiedote