Norjalaishiihtäjät olivat hirmuisessa iskussa lauantaina Lillehammerin maailmancupin kisoissa. Vahva meno jatkui myös heti sunnuntaina miesten viestissä, jossa Norja nappasi sijat yksi ja kolme.

Asiantuntija Petter Skinstad arvioi norjalaishiihtäjien tekemistä Norjan TV2:lla. Hän ylisti ”uutta superasetta”, jonka tulokset tulivat selväksi ladulla.

Skinstad muistutti, että Norja on ollut usein kehityksessä edellä esimerkiksi voitelun suhteen. Nyt on kuitenkin otettu uusi askel.

Skinstad kertasi lauantain kisojen tapahtumia ja huomioi, kuinka norjalaishiihtäjät aloittivat kohtuullisen hitaasti. Kun kisa oli ohi, valloittivat maan hiihtäjät kärkisijat.

Hän kertoo, että Norjan valttikortti on Norjan teknis-luonnontieteellinen yliopiston tekemä työ. Tutkija Jan Kocbach on Skinstadin mukaan tehnyt työtä, joka on auttanut norjalaishiihtäjiä kilpailemaan mahdollisimman tehokkaasti.

Hän hyödyntää erilaisia sensoreita ja GPS-teknologiaa, jotta hiihtäjät voivat maksimoida suorituksensa. Skinstad väittää, että tuo työ kantaa nyt hedelmää.

– Kun taistellaan olympiamitaleista Kiinan ohuessa ilmassa helmikuussa, on tämä tärkeämpää kuin koskaan ennen. Silloin Norjan uudet superaseet voivat taata olympiakultaa, hehkutti Skinstad.