Maastohiihdon Tour de Ski huipentui tänään Alpe Cermisin loppunousuihin. Kiertue jatkui suomalaisittain menestyksekkäästi, kun Iivo Niskanen varmisti miesten kiertueen kokonaistuloksissa kolmannen sijan. Naisista Krista Pärmäkoski oli kokonaiskisan paras suomalainen ollen kiertueen neljäs. Kerttu Niskanen oli Tour de Skin lopputuloksissa viides.

Iivo Niskanen on ensimmäinen suomalaismies, joka on Tour de Skin kokonaiskilpailussa kolmen parhaan joukossa. Suomalaisurheilijalla oli selkeä suunnitelma viimeiseen kilpailuun lähdettäessä. Niskanen pystyi pitämään eron riittävänä Venäjän Denis Spitsoviin.

– Hieno onnistuminen tänään, pystyi venymään kolmanneksi. Tarkoitus oli tulla alkunousuun hyvällä sijalla ja päästä kontrolloimaan tilannetta. Näin Spitsovin koko ajan ja kuulin Pasasen Teemulta hyvin väliaikaa. Täytyy olla tyytyväinen, kommentoi Niskanen.

Miesten kiertueella toiseksi parhaasta suomalaissijoituksesta vastasi Perttu Hyvärinen, joka sijoittui kokonaistuloksissa sijalle 21. Remi Lindholm oli 36:s ja Ville Ahonen 56:s.

Hyvärisen hiihtovire alkaa löytää jälleen uomiinsa.

– Kokonaisuutena tour on kyllä nostattanut kuntoa. Yllättävän hyvn ollaan aikataulussa, kun mennään kohti tärkeimpiä kisoja, pohti Hyvärinen.


Suomalaisnaisilta vahva joukkuepanos

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski taistelivat kiertueen loppuun saakka kärkisijoituksista, mutta jäivät niukasti palkintopallisijojen ulkopuolelle. Pärmäkoski oli kokonaiskiertueen neljäs ja Niskanen viides.

Pärmäkoski oli päätösmatkalla parhaana suomalaisena kuudes. Suomalaisurheilija jäi kovassa loppunousussa kärjestä 59,9 sekuntia. Niskanen oli viimeisen osakilpailun kahdeksas. Pärmäkoski kertoi lähteneensä rohkeasti hiihtämään kokonaiskiertueen kolmannesta sijasta.

– Kova oli kisa, kiertueen kolmatta sijaa lähdin hiihtämään ja lähdin vähän riskillä. Tourin neljäs sija on tuttu minulle, se nyt oli otettavissa. Ihan hyvää tekemistä ja sain pidettyä itseni ahtaalla. En muistanutkaan kuinka pahalta tämä tuntuu, kun saa itsestään näin irti, kommentoi Pärmäkoski.

Suomen joukkue saavutti kiertueen lopputuloksissa vahvan joukkuepanoksen, kun kaikki suomalaisnaiset ylsivät 15 parhaan urheilijan joukkoon. Pärmäkosken ja Niskasen kovia sijoituksia säestivät Johanna Matintalon 14:s sija ja Anne Kyllösen 15:s sija.

Naisten valmentaja Ville Oksanen oli erityisen tyytyväinen onnistumisiin laajalla rintamalla. Kolme eri suomalaisnaista nousi kiertueen aikana palkintopallille.

– Kokonaisuutena oikein hyvä kiertue. Todella hyviä hiihtoja oli paljon ja kärkisijoituksia tuli useammalle urheilijalle. Perinteisen kisoissa oltiin todella hyviä, vapaalla ei samalla tavalla onnistuttu. Nyt lepoa ja kevyttä harjoittelua, hyvillä mielin kauden päätavoitetta kohti, kommentoi Oksanen.

Maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen komppasi Oksasta. Tour de Ski oli suomalaisittain onnistunut.

– Voi lähteä positiivisin mielin valmistautumaan kohti olympialaisia. Oli todella hyvä kiertue meidän joukkueellemme. Kokonaiskilpailuissa taisteltiin loppuun saakka podiumsijoituksista ja tuli paljon positiivisia hiihtoja muutenkin, kommentoi Pasanen.

Lähde: Hiihtoliiton tiedote