Emil Ruusuvuori, 22, haastoi ennakkoluulottomasti 20-kertaisen Grand Slam -turnausvoittajan Rafael Nadalin Melbournen ATP-turnauksen välierässä, mutta taipui erin 4-6, 5-7. Välieräpaikka oli uran neljäs Ruusuvuorelle ATP-kiertueella.

Ottelu alkoi yli seitsemän minuutin Nadalin (ATP-6) syöttövuorolla, jossa espanjalaisen muutamat helpot kämmenvirheet ja Ruusuvuoren (ATP-95) muutamat vahvat peruslyönnit toivat suomalaiselle kaksi murtomahdollisuutta. Nadal otti kuitenkin murtopaikat pois hyvillä syötöillään.

Seuraavaksi pelaajat pitivät syöttövuorojaan tasatahtia molempien pelatessa vahvuuksiensa kautta: Ruusuvuori aggressiivisesti ja suoraa lyöden sekä Nadal monipuolisesti ja tilaisuuden tullen armottomasti hyökäten. Erityisesti Ruusuvuoren kämmenpuolen linjakäännöt tuottivat Nadalille vaikeuksia.

Avauserän ratkaisu saatiin kymmenennessä pelissä Ruusuvuoren syöttövuorossa. Suomalainen ei ollut päästänyt Nadalia murtomahdollisuuksiin koko erän aikana, mutta nyt espanjalainen iski hieman suomalaispelaajan avustuksella: erä päättyi Ruusuvuoren kaksoisvirheen ja kämmenhyökkäysvirheen kautta Nadalille 6-4.

Toisen erän alku oli tasainen. Ruusuvuori oli avauserän tavoin ensimmäisenä murtopallossa 2-2 tilanteessa, mutta Nadal selvitti sen yhden ottelun komeimman pallorallin päätteeksi kämmen pysäytyslyönnin siivittämänä. Heti seuraavassa pelissä oli Nadalilla murtopallo, mutta Ruusuvuoren kylmän viileät hyökkäykset pitivät tilanteen tasoissa.

Nadalin hyökkäys jatkui seuraavassa Ruusuvuoren syöttövuorossa. Espanjalaisen tavaramerkki ohituslyönti ja korkea yläkierteinen kämmenpalautus toivat murron ja 5-3 johtoaseman. Ruusuvuori ei kuitenkaan luovuttanut, vaan otti sisukkaasti murron takaisin. Ruusuvuori pääsi yrittämään myös murtoa 5-5 tilanteessa, mutta nyt puolestaan Nadal piti pintansa. Lopulta Nadal tuuletti viihdyttävän ottelun voittoa 6-4, 7-5 lähes kahden tunnin pelaamisen jälkeen.

Loppuottelussa sunnuntaina klo 10.00. alkaen Nadalia vastaan asettuu turnauksen yllättäjä yhdysvaltalainen Maxime Cressy (ATP-112). 24-vuotias Cressy on ponnistanut loppuotteluun karsinnoista, välierässä hän voitti kolmanneksi sijoitetun Grigor Dimitrovin (ATP-28) 7-5, 7-6(9).

Lähde: Tennisliitto