Venäläisen urheilumedian moniosaaja Dmitri Guberniev on avannut Championat-sivustolla sanaisen arkkunsa Norjan hiihdosta.

Monet venäläiset ovat kypsyneet maan urheilijoiden kohtaamiin dopingsyytöksiin. Guberniev päättikin heittää varjon Norjan ylle.

– Muistakaa, mitä kahdeksankertainen olympiavoittaja Marit Björgen kertoi elämäkerrassaan siitä, että hän antoi positiivisen dopingtestin Lahden MM-kisoissa 2017. Norjalainen voitti silloin neljä MM-kultaa. Nykyisellä johtotähdellä Therese Johaugilla on myös oma historiansa dopingin kanssa. Sen lisäksi kaksinkertainen olympiavoittaja, nelinkertainen maailmanmestari, Martin Johnsrud Sundby, hylättiin dopingin vuoksi vuonna 2016.

– Nämä ovat faktoja. Kolme Norjan johtotähteä on yhdistetty dopingiin: Sundby, Johaug ja Björgen. Sattumaa? En usko, linjasi Guberniev.

Björgen paljasti syksyllä julkaistussa Ingerid Stenvoldin kirjoittamassa Vinnerhjerte-elämäkerrassa, että häntä epäiltiin dopingista Lahden vuoden 2017 MM-kisoissa. Naisen virtsanäyte sisälsi merkkejä 19-norandrosteronista, joka on kielletty anabolinen steroidi. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS epäili naista dopingista.

Norjan lääkintäjoukot tiesivät kuitenkin naisen käyttäneen Primolut-N-nimistä valmistetta, jolla muokataan kuukautiskiertoa. Se on sallittu lääke, jota Björgen myös käytti. Norjalaisten selityksen mukaan lääkkeen sisältämä noretisteroni johti siihen, että virtsaan tuli pieni määrä kiellettyä steroidia.