Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä opiskelee kotieläintiedettä Helsingin yliopistossa. Hän onkin kirjoittanut useasti asiaa sivuavia päivityksiä sosiaalisessa mediassa.

Naisen keskiviikkona kirjoittama Instagramissa julkaisema teksti herätti kuitenkin poikkeuksellisen paljon tunteita.

– Hyvää Maailman maitopäivää! Maito on mun elämässä paljon muutakin kuin vain ravinnon lähde. Se on antanut mulle opiskelualan, harrastuksen, ystäviä, ymmärrystä ja rentoutumispaikan. Mitä maito on sulle? alkoi päivitys.

– Suomessa maidontuotannolla on tärkeä rooli huoltovarmuuden ylläpitämisessä. Maito on ollut myös pitkälti yli sadan vuoden ajan keskeinen osa ruokakulttuuriamme, ravitsemustamme, elintarviketeollisuuttamme ja elinvoimaista maaseutuamme.

– Suomalainen maito on laadultaan erinomaista ja maitoketjussa tehdään jatkuvaa tutkimusta ja vastuullisuustekoja esimerkiksi maidon korkean laadun ylläpitämiseksi, nurmen hiilensidonnan tehostamiseksi, päästöjen vähentämiseksi ja materiaalitehokkuuden parantamiseksi, kirjoitti Mäkelä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n lähteisiin vedoten.

Iso osa naisen faneista oli samoilla linjoilla hänen kanssaan. He kertoivat omista kokemuksistaan. Mukaan mahtui kuitenkin myös kovia soraääniä, joista monet kertoivat maidon kuuluvan vasikoille.

– Mulle maito- ja maitotuotteet on muistutus siitä, kuinka meidän yhteiskunnassa kannustetaan edelleen täysin turhaan eläinten kärsimykseen ja ympäristön kuormittamiseen… Se, että maito on kuulunut ihmiskunnan ravintoon näin pitkään ei tarkoita, että sille olisi enää tarvetta. Ei ainakaan nykymuotoisena tehotuotantona, linjasi eräs päivitystä kommentoinut.

– Nykypäivänä ylläpitäisimme huoltovarmuutta paljon paremmin suosimalla kasviperäisiä vaihtoehtoja. Ihmisillekin syötäväksi kelpaavan ravinnon (mm. vilja) kierrättäminen eläinten kautta on valtavaa resurssien hukkaamista. Puhumattakaan eläinten kärsimyksestä tämän tuotantokoneiston osasina. Ihminen ei tarvitse lehmän poikasille tarkoitettua maitoa mihinkään, kirjoitti toinen.

Asiasta paljon tietävä Mäkelä innostui vastaamaan jälkimmäiseen kommenttiin. Hän keskusteli monien kanssa.

– Kiitos mielipiteestä. Meillä suomessa on lyhyt kasvukausi ja alueita joilla nurmi kasvaa laajassa kuvassa tuottavammin kuin vilja. Eläimet tuottavat laadukasta eläi proteiinia ja samalla saadaan myös lannoitetta pelloille. Meillä suomessa eläimiä hoidetaan erittäin hyvin ja suurella sydämellä joten mielestäni on tuottajia kohtaa loukkaavaa sanoa että eläimet kärsisivät. Maitoa tulee utreesta yli vasikan tarpeen joten siitäkään ei tarvitse olla huolissaan. Suomen tapa tuottaa on esimerkillistä verrattuna moneen muuhun maahan joiden tuotantotapoja tarkastelisin kriittisemmin ja näkisin niissä paljon korjattavaa. Laiduntavien eläimien olemassaolo on myös monissa köyhissä maissa elinehto ja tutkimus jota tehdään niin eläinten jalostuksen kuin ruokinnankin suhteen mielestäni auttaa nälänhädän ratkaisussa. Kohtuus kaikessa ja iso peukku myös kasvisruokavaliolle. Ympäristö asiat ratkaistaan yhdessä ja avoimella keskustelulla, linjasi Mäkelä.

Koko päivitys tästä.