Venäjän osallistuminen kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n syyskokoukseen on saanut aikaan rajusti kritiikkiä. Suomi teki ulostulonsa, ja Norja reagoi vielä voimakkaammin ilmoittamalla boikotistaan. Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe on esitellyt myös omia näkemyksiään maan hiihtäjien tilanteesta.

Viime viikkoina on spekuloitu, että venäläiset ja valkovenäläiset hiihtäjät saatetaan nähdä jatkossa jälleen kansainvälisissä kisoissa. Norjan ja Suomen hiihtoliitot ovat asettuneet vastustamaan noita aikeita. Nyt asiasta ei ole enää puhuttu uskottavana vaihtoehtona.

Välben mukaan Venäjän hiihtäjien tilanne näytti olevan myötätuulessa. Sitten tuli viime viikolla presidentti Vladimir Putinin ilmoitus ”osittaisesta” liikekannallepanosta. Pakka meni sekaisin.

– Ennen liikekannallepanoa ja kansanäänestyksiä (Välbe viittaa Venäjän Ukrainassa järjestämiin valeäänestyksiin maan osien liittämisestä Venäjään) FIS harkitsi Venäjän urheilijoiden mahdollisuutta kilpailla neutraaleina urheilijoina. Nyt kaikki nuo on poistettu ohjelmasta, sanoi Välbe R-Sportin mukaan.

– Mutta olemme optimisteja. Toivomme varovaisuuden voittavan tässä asiassa, koska kaikki laskevat tappioita, jatkoi Välbe.