Rukalla on saatu käyntiin maastohiihdon maailmancup-kausi. Venäläisiä ja valkovenäläisiä hiihtäjiä ei ole mukana Venäjän Ukrainaan käynnistämän hyökkäyssodan vuoksi. Se ei ole maan hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välben ja muiden mieleen.

Hiihdon maailmancupia voi katsoa Venäjällä maksullisesta palvelusta. Välbe on tehnyt viikonlopun aikana selväksi, että hän ei aio kotisohvallaan viihtyä Rukan tunnelmissa.

– Maailmancup ei kiinnosta minua lainkaan. En katso, enkä aio katsoa. Ei minua kiinnosta, mitä siellä tapahtuu ja kuka siellä on, tilitti Välbe Championat-sivustolle.

Kuuluista venäläistoimittaja Dmitri Guberniev oli vielä viime kaudet kovan luokan hiihtomies. Hän on ottanut näkyvästi kantaa kaikkeen lajissa tapahtuvaan. Nyt takki on kääntynyt täysin.

– Ei hiihtoa minua kiinnosta. Ketä pitäisi katsoa? Menettävätkö he katsojia? Hiihto on pikkukylien laji. Ampumahiihtoon verrattuna kyseessä on pieni laji. Mutta he pärjäävät ilman venäläisiä urheilijoita. Se on tragedia.

– Ampumahiihdossa kukaan ei huomaa venäläisten ja valkovenäläisten puuttumista. Hiihdossa venäläisten puuttuminen huomioidaan, mutta ei se ketään haittaa. He jatkavat kisojen järjestämistä rauhassa ilman venäläisiä.

– En aio katsoa kisoja. On myönnettävä itsellemme, että Venäjän puuttuminen on menetys lajille, mutta he selviävät ilman meitäkin, tilitti Guberniev Championatille.

Pitkään hiljaan ollut hiihtotähti Aleksandr Bolshunov avasi myös hiljattain sanaisen arkkunsa aiheesta.