Seitsenottelija Maria Huntington on varsin suosittu urheilija myös sosiaalisessa mediassa. Nainen on nyt ottanut kantaa somen varjopuoliin.

Helsingin Sanomissa oli hiljattain juttu, jossa käsiteltiin piilomainontaa. Jutussa oli esillä somevaikuttajien ongelmallisia tapauksia.

– Jutussa puhutaan somevaikuttajista, mutta samat säännöt pätee tietenkin urheilijoiden yhteistyöpostauksissa omien kumppaneiden kanssa. Valitettavan usein näkee todella selkeitä mainoksia urheilijoilta, joissa ei ole tietoakaan mainoksen merkinnästä, aloitti Huntington ja jakoi kaksi pätkää jutusta.

Alla osa Huntingtonin jakamista kuvankaappauksista.

– Kyse voi olla siitä, että yritys on antanut tuotteita tai maksanut rahaa somevaikuttajalle siitä, että hän esittelee yrityksen tuotteita julkaisussaan. Jos vaikuttaja ei ilmoita riittävän näkyvästi, että kyseessä on mainos, julkaisu on Mainonnan eettisen neuvoston mukaan hyvän tavan vastainen, kerrottiin HS:n jutussa.

– Yksi somevaikuttaja oli kirjoittanut julkaisunsa loppuun sanat ”mainos” ja ”yhteistyö”, mutta Mainonnan eettinen neuvosto ei pitänyt sitä riittävän näkyvänä ilmoituksena ja antoi huomautuksen. Neuvoston mukaan mainostunniste tulee olla helposti havaittavissa Instagram-julkaisussa heti tekstin alussa, selvennettiin HS:n jutussa.

Huntington teki selväksi, että hän uskoo urheilijoiden tietävän, mitä he tekevät.

– Uskon, että nykyään todella moni urheilija tietää, että julkaisut pitäisi merkata kaupallisiksi yhteistöiksi, mutta miksi niitä ei merkata? Aina kun merkkaa, että kyseessä on mainos/yhteistyö tykkääjä- ja katselumäärät laskevat. Osa urheilijoista kokee, etteivät he ole somettajia ja siksi nämä säännöt eivät koske heitä. Syitä voi olla monia, mutta säännöt koskevat silti kaikkia.

– Jos siellä ruudun toisella puolella joku haluaa tukea urheilijan urheilu-uraa jotenkin, niin tykkää ja vaikka kommentoi yhteistyöpostauksia, jotka on mainonnan eettisten sääntöjen mukaisia. Ne auttavat valtavasti urheilijaa sekä kannustavat urheilijoita toimimaan sääntöjen mukaan, päätti Huntington.