Ruotsissa on riemuittu maan hiihtonaisten upeasta esiintymisestä Rukan maailmancupissa. Ruotsin naiset veivät voiton kaikilla viikonlopun matkoilla.

Asialla on myös kääntöpuolensa. Sen teki selväksi Expressenin teräväkynäinen toimittaja Tomas Pettersson kolumnissaan.

Pettersson huomioi, että Norja ja Ruotsi olivat viikonlopun aikana täysin omaa luokkaansa Rukalla. Norja miehissä ja Ruotsi naisissa. Se on lajin kannalta huolestuttava asia.

– Eivät Ruotsi ja Norja tee mitään väärin. Muiden hiihtomaiden on pysyttävä perässä. Lajilla on jo nyt vaikeaa television katsojamäärien, taloudellisesti vaikeuksissa olevien isäntäkaupunkien sekä paikalla olevien katsojien suhteen. Tämä on siis painajainen pitkällä aikavälillä.

Pettersson muistuttaa, että tällä kaudella tuohon kaikkeen tuo lisämausteen Venäjän puuttuminen kansainvälisistä kisoista. Mies on valmis hakemaan apua yläkerrasta.

– Meidän pitäisi luultavasti rukoilla hiljaa sen puolesta, että Suomen Iivo Niskanen, Yhdysvaltojen Jessie Diggins, Ranskan Lucas Chavanat, Itävallan Teresa Stadlober, Italian Federico Pellegrini ja Sveitsin Nadine Fähndrich löytävät tiensä takaisin palkintopallille mahdollisimman nopeasti, sanaili Pettersson.

Paikka tulee nopeasti, sillä maailmancupin kausi jatkuu tällä viikolla Lillehammerissa. Iivo Niskanen on tosin sivussa Suomen joukkueesta koronavirustartunnan vuoksi.