Suomalainen UFC-ottelija Makwan Amirkhani on ylpeä juuristaan. Kurditaustalainen vapaaottelija syntyi Kermashanin kaupungissa. Se on kaksikielinen (kurdia ja persiaa) lähes miljoonan ihmisen kaupunki, joka sijaitsee Iranissa.

Iranissa on viime viikkoina ollut suuria levottomuuksia. Ne ovat alkaneet kunnolla Mahsa Aminin kuoleman jälkeen.

Iranin siveyspoliisi vangitsi syyskuussa nuoren kurdinaisen. Hän kuoli poliisin säilössä hämärissä olosuhteissa.

Sen jälkeen alkoivat valtavat mielenosoitukset. Iranin hallinto on vastannut kovilla otteilla.

Amirkhani kertoi yhden kohtalon Instagramissa. Hän jakoi julkaisun, jossa kerrottiin Toomas Salehin kohtalosta.

– Toomas Salehi on toisinajatteli rap-artisti Iranissa, joka on kritisoinut voimakkaasti islamilaisen tasavallan (Iran) hallintoa. Islamialaisen tasavallan turvallisuusjoukot pidättivät hänet 30. lokakuuta 2022. Toomajia kidutetaan tällä hetkellä vakavasti, ja hänen elämänsä on vaarassa, kerrotaan Iranian Collective -sivuston julkaisussa.

Turvallisjoukot pidättivät Salehin jo syksyllä 2021 ”hallinnon vastaisesta propagandasta”. Hän sai lopulta kuuden kuukauden vankilatuomion ja sakot. Mies pääsi vapauteen, mutta vangittiin siis jälleen lokakuun lopussa. Salehi oli ennen sitä julkaissut Youtube-palvelussa videon, jossa laulettiin muun muassa: ”Jonkun rikos on tanssia, kun tuuli koskettaa hiuksiin. Jonkun rikos on, että hän oli rohkea ja kritisoi… 44:ää vuotta hallintoa. Nyt on epäonnistumisen vuosi.”