Kristiina Mäkelä juhli elokuussa EM-hopeaa Münchenissä. Nainen teki kolmiloikassa upean uuden SE-tuloksen 14,64. Se riitti siis kakkossijaan. Nainen on nyt kertonut kokemuksestaan Pirkka-lehden (11/2022) haastattelussa.

Mäkelä myönsi, että tilanne oli hänelle varsin hämmentävä. Pitkä työ palkittiin nyt, ja sitä oli aluksi vaikea uskoa.

– Mielessä kävi, että tässäkö tämä nyt oli. Viedäänkö minulta nyt jotain pois? Tunnelma oli hieman kuin autolla ajaessa poliisin nähdessä: yhtäkkiä sitä miettii, ajanko ylinopeutta ja onko turvavyö kiinni. Toisaalta ymmärsin, että reaktioni oli inhimillinen. Nyt tunnen ylpeyttä siitä, että onnistuin, Mäkelä sanoi Pirkka-lehdelle.

Mäkelä on saanut mainetta kovan luokan kilpailijana. Hän on ollut kovassa paikassa monesti iskussa ja selvittänyt tiensä esimerkiksi kahteen peräkkäiseen olympiafinaaliin. Mäkelä muistutti kuitenkin, että tuonkin asian suhteen on kuljettu pitkä tie.

– Minulle on sanottu, että olen henkisesti vahva. Mutta en ole omasta mielestäni ollut sitä aina. Jos mietin taaksepäin kaksikymppistä Kristiinaa, silloin minulta ei vielä löytynyt sitä kovuutta, mitä tässä työssä vaaditaan, sanoi hän Pirkka-lehdelle.

Mäkelä avautui myös urheilijoiden elämästä kurjasta puolesta. Ihmisiltä satelee rumia kommentteja. Media ja asiantuntijat antavat myös omansa.

– Kovuutta tarvitaan, jotta kestää sen, että saa välillä osakseen tosi rumia kommentteja. Niitä voi tulla esimerkiksi kisa-katsojilta netissä. Urheilijan tulee kestää myös sitä, että asiantuntijat arvostelevat ja media kirjoittelee. Pitää löytyä kovuutta, että pystyy tässä lihamyllyssä pitämään puolensa, muistutti Mäkelä.