Kansainvälinen hiihtoliitto FIS osaa edelleen yllättää. Keskiviikkona se tiedotti täysin puskista, että Tour de Skin sunnuntain 10 kilometrin kisa (p) muuttuu takaa-ajosta yhteislähdöksi.

Asialle kerrottiin selvä syy. FIS:n tiedotteen mukaan ratkaisuun päädyttiin vaikean lumitilanteen vuoksi.

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen ei tuota selitystä niele. Hän on ollut pelipaikalla Sveitsin Val Müstairissa ja kommentoi tilannetta Helsingin Sanomille. Lunta on rittänyt.

– Mielestäni lumitilanne on täällä ihan hyvä. En käsitä, mikä tämä päätös taas on. Täällä on 15–20 kilometriä retkilatua, joka on ihan hyvässä kunnossa, hämmästeli Pasanen HS:lle.

Pasanen antoi ymmärtää, että FIS ei ole täysin rehellinen ulostulossaan. Lumipula ei siis hänen mielestään ole todellinen syy päätökselle.

– Takaa-ajossa lähdetään isommilla eroilla, ja kierroksella kiinni ajetut otetaan pois kisasta. Jos varsinkin naisten kisassa nykymittapuun mukaan 40 hiihtäjää lähtee ylipäätään matkaan, niin takaa-ajon jälkeen olisi 20 enää jäljellä, kun muut on otettu kierroksella kiinni ja he joutuvat keskeyttämään Tourin. Se siinä varmaan on pelkona, ja sen takia sen muutettiin yhteislähdöksi, pohti Pasanen HS:lle.

Kansainvälinen hiihtokausi on saanut paljon kritiikkiä. Jos takaa-ajosta tulisi täysi farssi, olisi se raju takaisku FIS:lle.

Juttua muokattu 30.12. klo 22:41: Jury päätti muuttaa perinteisen 10 kilometrin kilpailut yhteislähtökilpailuista takaisin takaa-ajoiksi.

Tästä Helsingin Sanomien juttu.