Lahden maailmancupissa urakoitiin lauantaina perinteisen hiihtotavan sprintit. Kerttu Niskasen 11. sija ja Ville Ahosen 15. sija olivat suomalaisittain parasta antia.

Norjan Tiril Udnes Weng johtaa naisten maailmancupia ennen sunnuntain 20 kilometrin perinteistä. USA:n Jessie Diggins on kakkosena Niskasen edellä.

– Tulee varmasti tiukka kisa. Varmasti taistelemme ihan loppuun asti kokonaiskilpailun voitosta. Diggins ei taatusti anna periksi, Niskanen kommentoi Hiihtoliiton tiedotteella.

Suomalaismiehistä Niilo Moilanen oli hienosti sprintin karsinnan kolmas ja Olli Ahonen kymmenes. Moilanen kaatui kuitenkin erässään kärkipaikalta lopun J-mutkassa. Samassa rytäkässä meni nurin myös Ville Ahonen.

– Kurvi oli ihan jäällä ja sukset lähtivät alta. Meni kyllä ihan omaan pikkiin. Olen pettynyt, olisi ollut hienoa antaa parasta kotiyleisölle, avautui Moilanen Hiihtoliiton tiedotteella.

– Ottaa rajusti päähän, en kerennyt yhtään reagoida (Niilon kaatumiseen). Olin todella hyvillä paikoilla ja suksi oli todella liukas. Hiihto tuntui tosi hyvältä, avautui puolestaan Ville Ahonen.

Suomalaisista myös Ristomatti Hakola kaatui eri erässä samassa mutkassa. Ylen asiantuntija Kalle Lassila antoi palaa kisan jälkeen.

– Suomalaisten suksitaitavuus ei ole riittävällä tasolla. Siihen pitää keskittyä ja nostaa vielä tärkeämmäksi. Ei vaan riitä, että on hyvässä kunnossa ja jaksaa hiihtää. Pitää osata hallita lopulliset ratkaisut. Tällä radalla ne tehtiin myös mutkan kautta loppusuoraa. Se oli myös toinen paikka, missä suomalaiset olivat tänään aivan liian huonoja, tylytti Lassila Ylellä.

– Tämä on pettymys, kun kaatumisia tulee jälleen kerran näin paljon. Olemme kuitenkin kotimaassa ja Lahdessa. Tätä kilpailua ovat lähtökohtaisesti kaikki seuranneet, suurin osa kilpaillut ja harjoitellut. Tämä on suomalaisille tärkeä kilpailu. Tärkeät yksityiskohdat eivät olleet suomalaisilla hallussa, paalutti Lassila.

Yhdistetyssä hieno suomalaispäivä

Yhdistetyn maailmancup jatkui lauantaina Salpausselällä henkilökohtaisella kilpailulla. Ilkka Herola oli parhaana suomalaisena neljäs ja Eero Hirvonen viides. Suomalaiset pitivät ladulla tänään kovinta vauhtia. Herola oli hiihtoaikojen nopein ja Hirvonen toiseksi nopein.

– Olihan se hieno päivä kaiken kaikkiaan ja pääsi taistelemaan palkintokorokesijasta. Kääntyi vain väärin päin tuossa lopussa. Hieno oli päästä yrittämään. Tämä oli varmaan yksi hienoimmista kisoista, mitä olen päässyt hiihtämään. Kannustus oli koko ajan ihan mieletöntä, kommentoi Herola Hiihtoliiton tiedotteella.

Tästä Ylen juttu.