Hiihtoliitto tiedotti perjantaina hiihdon A-maajoukkueen kokoonpanosta. Samalla tipahti iso pommi: Iivo Niskanen on ulkona harjoituskauden maajoukkuetoiminnasta.

– Iivo Niskanen ei ole mukana harjoituskauden maajoukkuetoiminnassa. Eveliina Piippo on mukana harjoituskauden maajoukkuetoiminnassa mutta ei osallistu leiritykseen, kerrottiin tiedotteella.

Maastohiihdon A-maajoukkueeseen on valittu 17 urheilijaa. Joukkueeseen on nimetty 8 naista ja 9 miestä.

– Painopisteenä tulevalle kaudelle tulee olemaan urheilijoiden perustason nostaminen, ominaisuuksien kehittäminen sekä maailmancup. Työ tähtää 2025 MM-kisoihin ja 2026 olympialaisiin, kerrotaan tiedotteella.

– Sprinttimiesten osalta leirikaudella keskitytään tekemään erityisesti hyviä kilpailunomaisia harjoituksia ryhmässä. Lisäksi sprintterit osallistuvat elokuussa Norjassa ja Ruotsissa rullahiihdon sprinttikisoihin, joissa saadaan kovaa kansainvälistä vastusta. Normaalimatkojen miehillä ja naisten ryhmällä selkeänä teemana tulevalle kaudelle ovat jyrkät ylämäet sekä ominaisuuksien parantaminen niiden hiihtämiseen.

– Tulevissa arvokisoissa 2025 Trondheimissä ja erityisesti olympialaisissa 2026 Val di Fiemmen laduilla on luvassa paljon jyrkkää ylämäkeä, joiden hiihtämisessä meidän tulee olla selkeästi aiempaa parempia, selvitti päävalmentaja Teemu Pasanen tiedotteella.

Niskasen poisjäänti kuohutti lajipiirejä. Mies itse ei ole kommentoinut peliliikettään vielä medialle. Valmentaja Olli Ohtonen perusteli asiaa Ilta-Sanomille.

– Pyrimme optimoimaan urheilullisen näkökulman ja saavuttamaan mahdollisimman hyvän urheilullisen tuloksen, Ohtonen kertoi IS:lle.

Viime kuukausina on keskusteltu maajoukkueen harjoittelun laadusta. IS tiedusteli Ohtoselta, onko Niskasen ratkaisu ”reaktio tuohon keskusteluun”.

– Kun Iivo on leireillä ollut, hän on sitoutunut tekemään maajoukkueohjelman mukaan. Nyt haluttiin optimoida omaa harjoittelua, jotta saataisiin paras mahdollinen urheilullinen tulos, Ohtonen vastasi IS:lle.

Maastohiihdon A-maajoukkue

Naiset
Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo, Krista Pärmäkoski

Miehet
Ville Ahonen, Niko Anttola, Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm, Niilo Moilanen, Joni Mäki, Arsi Ruuskanen, Lauri Vuorinen

Tästä Ilta-Sanomien juttu.