Hiihdon parisprintissä olympiakultaa viime talvena voittaneet Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen pääset erilaisista lähtökohdista kauteen. Ensimmäisen valmistautuminen on ollut repaleista, jälkimmäisen yhtenäisempää.

Hiihtäjien ensimmäiset maajoukkue-edustukset ovat kolmen viikon päästä Rukan maailmancupissa (29.-30.11.).

Sitä ennen kisoja ja näytönpaikkoja on kuitenkin niin kisakauden avaavassa Vuokatin Suomen Cupissa tänä viikonloppuna kuin Oloksen Tykkikisoissa (14.-16.11.) ja Suomen Cup –kilpailusarjan Rovaniemen osakilpailussakin (22.-23.11.).

Olympiavoittajaduosta molemmat lähtevät kauteen varovaisista lähtökohdista pienten ongelmien siivittämänä.

– Alkukausi pitää kuulostella, että miten lähtee sairastelun jälkeen käyntiin, tilannehan on tällä hetkellä katastrofaalinen kunnon kannalta. Mulla oli ensin ruokamyrkytys puoli viikkoa, sitten perään tuli kolme viikkoa kestävä virusinfektio. Olen ehkä maksimissaan puolet harjoitellut siitä määrästä, mitä ois pitänyt, Jauhojärvi summaili Hiihtoliiton tiedotteessa.

– Nyt pitää tehdä vielä perusharjoittelua ja poiketa alkuperäisestä suunnitelmasta, jossa piti tehdä tehoblokki Rukaa ajatellen. Nyt lähdetään hiihtämään paikkaa Rukalle ja pitää päästä kuntoon, että Rukalla pystyisi edes jonkinnäköiseen suoritukseen.”

Vuokatin kauden avauskisoissa Jauhojärvi hiihtää ainakin sunnuntain viestissä.

Niskanen ei ota paineita

Viime kaudella kansainvälisen läpimurron tehnyt Iivo Niskanen ei ota menestyspaineita.

– Odotukset on varmaan kaikilla kovemmat, mutta itse olen asettanut tavoitteet korkealle ja niiden mukaan menen. Kovimmat paineet oon aina luonut itse, joten ulkopuolinen paine ei ole mitään. Ehkä nyt on kaikenlaista muuta, urheilun ulkopuolista ollut enemmän, joka on vaatinut opettelua, Niskanen miettii.

– Tilanne oli aika nollissa ennen viime kautta, mutta toki se kiinnostaa enemmän kun on pärjäävä kaveri. Mukavilla mielin lähden kauteen. Oon kerrankin saanut treenattua itseni väsyksiin, kun yleensä olen ensin sairastunut. Katsomaan milloin tuo kunto pulpahtaa kunnolla pintaan.