Keski-Euroopan mäkiviikko starttasi lauantaina Oberstdorfin karsintakilpailulla.

Neljästä suomalaishyppääjästä kolme selvitti tiensä karsinnoista huomiseen kisaan. Mäkiviikolla käytössä on takavuosilta tuttu parikilpailu.

Keski-Euroopan mäkiviikolla hyppääjät kilpailevat mies miestä vastaan eli parikisana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että itse kisassa karsinnan paras kohtaa karsinnan heikoimman. Parista vain toinen etenee suoraan kisan toiselle kierrokselle ja tämän lisäksi hävinneistä viisi parasta eli ns. Lucky Loserit kilpailevat toisella kierroksella.

– Jokaisessa parissa pitää hypätä hyvin ja miettiä jatkoon pääsemistä omien suoritusten kautta. Kilpakumppania ei parane lähteä miettimään tai liikaan kunnioittamaan. Sitten katsotaan, mihin se riittää. Keskitymme omaan suoritukseen, turha katsoa kuka on vastassa ja jos vähänkään lähtee miettimään kunnioittavasti pariaan kohtaan, niin silloin peli on menetetty, päävalmentaja Jani Klinga kertoo tiedotteessa.

Sunnuntaiset vastustajat löytyvät maailmancupin kokonaistilanteessa jotakuinkin samoilta sijoilta suomalaisten kanssa. Maailmancupin pisteiden perusteella kovimman vastuksen saa huomenna mäessä tänään suomalaishyppääjien parhaasta suorituksesta vastannut Lauri Asikainen. Asikainen hyppäsi 127,5 metriä ja pisteet 126,3 ja kohtaa huomenna mäessä Saksan Marinus Krausin, joka on maailmancupissa 15:ntenä, kun Asikainen on sijalla 19.

Anssi Koivuranta paransi hyppyään harjoituksista karsintakilpailuun ja 119,5-metrinen tuo huomenna vastaan Saksan Michael Neumayerin. Karsinnassa 123-metrisen hypännyt viettävä Jarkko Määttä saa vastaansa Venäjän Vladislav Boyarintsevin.

– Ei ole mitään sellaista urheilijaa vastassa, että olisi täysin altavastaajana tai toisin päin. Siinä mielessä meillä on hyvä ja haastava tilanne kaikilla urheilijoilla, Klinga pohtii kisaa.

Suomalaiset saivat mäkiviikolla uusia hyppypukuja, joita testattiin lauantaina. Kyseessä on päävalmentajan mukaan aivan normaali käytäntö mäkihypyssä.

– Pukupäivitykset tulivat nyt tänne ja tänä iltana me rakennetaan niitä vielä eteenpäin, että saadaan niistä parhaat mahdolliset irti. Tänään niitä päästiin testaamaan ja jotain on vielä vähän testaamattakin, mutta kuuluu normaaliin kaavaan. Ja kaikille muillekin tulee niitä päivityksiä kauden mittaan, toisille aiemmin ja toisille myöhemmin, mutta aivan varmasti niitä tulee. Koko ajan on päivitys käynnissä.

Joukkueen kuopus, Jarkko Määttä, täyttää sunnuntaina 20 vuotta.

– Jos poika hyppää hyvin, niin eiköhän me jonkunnäköiset juhlat sille voida järjestää, päävalmentaja naurahtaa.

Sami Niemi hyppäsi karsinnassa 113,0 metriä ja jäi 110,5 pisteellään ulos huomisesta kisasta.