Matti Suur-Hamari on ottanut paralumilautailun MM-kisoista banked slalomissa pronssia. Aiemmin tällä viikolla hän voitti kultaa crossista. Mitalit ovat Suur-Hamarin uran ensimmäiset arvokisamitalit. Kisan voittoon laski Mike Shea Yhdysvalloista ja hänen maanmiehensä Evan Strong tuli toiseksi.

– On tosi hyvät fiilikset – varsinkin, että pystyin hoitamaan kaksi mitalia. Vähän oli arpapeliä, kun ei huonon sään takia päästy yhtään treenaamaan. Toisaalta se oli sama kaikille, että ihan hyvä näinkin. Olivat saaneet rakennettua hyvän radan ja sitä oli hauska laskea. Nyt jenkkipojat tuikkasivat niin kovaa, että selkeästi jäin kolmanneksi heihin nähden. Propsit heille, Suur-Hamari kommentoi Lumilautaliiton tiedotteessa.

Vaihteleva sää oli aiheuttanut haasteita pitkin viikkoa, ja lopulta eiliset banked slalomin harjoitukset jouduttiin perumaan kokonaan.

– Tänään oli aikainen aamu, kun ennen kisaa vedettiin treenit. Oli ihan hyvä fiilis oli treeneistä lähtien. Tämä (banked slalom) on selkeästi heikompi laji mulle kuin crossi, kun en ole bankedia niin älyttömästi päässyt treenaamaan. Se näkyy tekemisessäkin. Sain suht puhtaat laskut, niin tähän tilanteeseen nähden olen tyytyväinen. Koitin kolmannella laskulla vielä vähän kirittää, että saisi oman parhaan ajan puristettua. Sorruin siinä pikku virheeseen, mutta sain silti pidettyä kolmannen sijan.

Suur-Hamarilla oli eroa toiseksi tulleeseen Strongiin kokonaisajassa noin kaksi sekuntia, kuten hänellä oli myös neljänneksi tulleeseen. Kisassa laskettiin kolme laskua, joista kaksi parasta laskettiin voimaan. Suur-Hamari laski kaksi ensimmäistä laskuaan hienosti, mutta kolmannella hän kaatui.

Crossin päävalmentaja Juha Guttorm on tyytyväinen Matin kisoihin:

– Mun mielestä meni todella hyvin. Crossirata sopi Matille erittäin hyvin, siinä piti tehdä paljon vauhtia. Matilla on takajalkana terve jalka, niin hän saa hyvin poljettua vauhtia. Banked slalomia ei olla paljon päästy treenaamaan. Crossin A-maajoukkueen mukana vedetty crossia, ja tämä vaatisi erityistä treeniä. Nyt oli käytössä tähän tarkoitukseen tehty kääntyvämpi lauta, jolla Matti oli kolmatta päivää rinteessä. Eniten fiiliksissä olen siitä, että Matilla on aiemminkin ollut nopeutta, mutta hän on vähän jännittänyt. Nyt ollaan päästy siihen, ettei 110 prossaa tartte laskea – 95 prosenttia riittää hyvin. Matti on omassa sarjassaan ihan selkeästi parhaita laskijoita, ja crossissa maailman paras. Ensi vuonna hänellä on mahdollisuuksia voittaa vaikka mitä. Todella valoisat näkymät hänellä, Guttorm kommentoi.

Suur-Hamari kilpailee alaraaja-amputoitujen sarjassa. Vuonna 2009 hän loukkaantui moottoripyöräonnettomuudessa niillä seurauksilla, että häneltä jouduttiin amputoimaan jalka polvesta alaspäin. Paracrossin maailmancupissa hän laski ensimmäiset kisansa vasta viime kaudella. Hän voitti tulokaskaudellaan maailmancupin finaalin ja tuli kokonaiscupissa kolmanneksi.